Почела расправа о изручењу Асанжа, да ли ће га се САД дочепати

Суд у Лондону започео је расправу о изручењу Џулијана Асанжа Сједињеним Државама.

Џејмс Луис, адвокат који заступа Сједињене Државе у процесу против Џулијана Асанжа, рекао је пред судом да траже изручење оснивача Викиликса јер је довео у опасност животе људи и да новинарство не може бити изговор за криминал.

Луис је истакао да је Асанж тиме што је објавио нецензурисан материјал идентификовао имена доушника, новинара, дисидената и других који су помагали САД у Ираку и Авганистану.

Сједињене Државе терете Асанжа по 18 тачака за хаковање владиних рачунара и кршење закона о шпијунажи. У случају да буде осуђен, могао би да проведе више деценија у затвору.

Асанж је у затвору у Белмаршу 

Оснивач Викиликса се од присилног прекида азила у Амбасади Еквадора у Лондону налази у затвору Белмарш, где владају високе мере безбедности.

Првенствени разлог за боравак у дипломатском представништву Еквадора је било избегавање изручења у САД.

Формално је Асанж избегавао изручење Шведској где је требало да буде испитан због оптужби за сексуалну принуду. До испитивања је дошло тек шест година касније, у новембру 2016.

Чињеница је да две жене, на чијим исказима је шведско правосуђе темељило оптужницу, никада нису говориле о силовању. Оне су се у августу 2010. обратиле шведској полицији јер су хтеле да присиле Асанжа на тест на ХИВ.

Државно тужилаштво је закључило да изјаве две жене нису довољне за подизање оптужнице.

Случај је у потпуности обустављен у новембру 2019. због недостатка доказа.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво