Макрон и Меркелова упозоравају Велику Британију

Председник Француске Емануел Макрон упозорио је Велику Британију да након Брегзита не може очекивати да буде третирана на исти начин као у време када је била део Европске уније. Немачка канцеларка Ангела Меркел поручила је да, што се Британци буду више удаљавали од услова јединственог европског тржишта, више ће се мењати и односи са ЕУ.

Брегзит, излазак Британије из ЕУ предвиђен за вечерас у 11 по локалном временупредставља историјско звоно на узбуну, које Европску унију мора да примора да постане боља него што је сада, изјавио је Емануел Макрон у телевизијском обраћању.

"Ово је тужан дан, али и дан који нас мора натерати да ствари почнемо да радимо на другачији начин", рекао је Макрон.

Осудио је "лажи, преувеличавања и упрошћавања" које су обележиле кампању за Брегзит 2016. године.

Председник Француске упозорио је Велику Британију да, иако жели да успостави са њом блиске односе након Брегзита, не може очекивати да буде третирана на исти начин као у време када је била део Европске уније.

"Не можете бити и унутар и ван," поручио је Макрон.

Меркел: Европа ће бранити своје интересе

Немачка жели да и после Брегзита остане близак партнер и пријатељ Велике Британије, али ће Европа бранити своје интересе, а посебно интегритет јединственог тржишта у тешким преговорима који следе, поручила је немачка канцеларка Ангела Меркел.

Истакла је да излазак Велике Британије из Европске уније представља дубоки рез за Немачку и целу Европу и оценила да преговори о будућим трговинским односима неће бити лаки, а имала је и упозорење за Британце.

"Што се Британци буду више удаљавали од услова јединственог европског тржишта, више ће се мењати наши односи", рекла је Меркелова, преноси АФП.

Немачка канцеларка је истакла да Европска унија има снажан утицај у свету и да је одлучна да настави успешну причу са преосталих 27 чланица.

број коментара 11 Пошаљи коментар
(субота, 01. феб 2020, 12:59) - anonymous/ Milan/ [нерегистровани]

Cek,cek

I vas sin je nezavistan cim napuni 18 god. A ako se odvoji od
vas pitanje je koliko dugo ce ziveti u toj svojoj nezavisnosti.

(субота, 01. феб 2020, 07:41) - Buba [нерегистровани]

Webdesk@rts.rs

Meni lično nesmeta što je Britanija izašla iz Eu, čak što više mislim da će biti još kandidata za izlazak, a mi i ne trebamo da ulazimo! Makron i Merkelova su propast za svet!

(петак, 31. јан 2020, 23:35) - anonymous [нерегистровани]

Ne moze

Ne trebaju se oni nikome okretati kad su na celu Komonvelta. Zajednica 53 drzave sa 2,4 milijarde stanovnika. Mogu samo da se njima okrecu.

(петак, 31. јан 2020, 23:26) - Markovljev [нерегистровани]

Arogancija kratkovidih

To sto pokazuju Merkel i Makron je samo dokaz arogancije koju je stvorila birokratija u Briselu i od drveta nevide sumu. Nije Britanija Srbija, pa da joj diktirate sma mora da cini, vasi privrednici ce brzo pokazati koliko gresite, jer interes Evropske privreda je dogovor sa Britanijom. Pokazivanje misica je za uterivanje straha preostalim clanicama da i one nepodju putem britanije i otresu se tereta i amova Briselskih cinovnika koji nista nerade u interesu EU.

(петак, 31. јан 2020, 23:24) - anonymous [нерегистровани]

Prekasno

Što to ne rekoste Borisu ranije a ne zadnji dan. Mozda nije znao sta radi pa bi se predomislio.

(петак, 31. јан 2020, 22:28) - anonymous [нерегистровани]

Moze

Se lako desiti da budu tretirani kao i Africke ili Azijske zemlje,EU ce biti tvrda u dogovorima oko jedinstvenog trzista ,Skoti ce ubrzo traziti prilkljucak u EU,
Britanci ce se morati okrenuti Aziji inace tesko ce biti

(петак, 31. јан 2020, 22:15) - anonymous [нерегистровани]

Britanija

Podrzava Srbija "na Evropskom putu" ?

(петак, 31. јан 2020, 22:12) - anonymous [нерегистровани]

"У тешким преговорима који следе..."

Чекај - значи ипак није готово? Још се нешто преговара!?

(петак, 31. јан 2020, 21:20) - anonymous [нерегистровани]

Tretiranje

Kao sto se tretira bilo ko drugi izvan EU.
Posle razvoda i to je velikodusno.

(петак, 31. јан 2020, 20:58) - Воронцов [нерегистровани]

Бтига Британије за њихово мишљење

Коначно су независни , отели су се од ограничавања суверенитета који им је прописивала администрација у Бриселу..Не морамо имати симпатије за британску политику али истина је да су сада независни.