Брегзит – политичка лекција која је ојачала ЕУ

Када је Велика Британија гласала за Брегзит, многи су помислили да би то могло да означи почетак краја Европске уније. Неки аналитичари су упозоравали да ће Велика Британија бити прва домина у низу, након чега ће уследити "Фрегзит", "Негзит" и "Свегзит". Уместо тога Брегзит је ојачао ЕУ, а ево и како.

Када су пре три и по године саопштени резултати референдума у Великој Британији свет је био у шоку, Лондон у неверици, а Европи је срце стало.

Као и много пута пре тога, сви су мислили да је реч о још једној ситној британској уцени којом ће зарадити привилегију више а обавезу мање.

ЕУ се зато, после брака дугог 43 године, осећала као напуштена, додуше остарела, девојка. А  Острво је наставило да се бави самим собом.

Агонију дугог опраштања на крају је, ипак, пресекао Лондон, решивши да Брегзит спроведе уз споразумом са ЕУ или без њега.

"Развод" је пре два дана и формално окончан гласањем у Европском парламенту након чега је Европа отпевала Британији стару шкотску песму "Auld Lang Syne (Добра стара времена)".

У међувремену много је писано о узроцима Брегзита и могућим ефектима на Велику Британију, а мало о његовом утицају на ЕУ.

Када је Велика Британија гласала за Брегзит, многи су помислили да би то могло да означи почетак краја Европске уније. Неки аналитичари су упозоравали да ће Велика Британија бити прва домина у низу, након чега ће уследити "Фрегзит", "Негзит" и "Свегзит". Уместо да постане предводник пропасти ЕУ, Уједињено Краљевство је пало у политички хаос и постало упозоравајућа прича за друге земље ЕУ.

Како је Брегзит ојачао ЕУ 

Да Брегзит није нашкодио статусу ЕУ најбоље говоре подаци који показују да је подршка ЕУ значајно порасла у односу на 2016. годину и пре.

Сада 68 одсто грађана из земаља чланица ЕУ кажу да би гласали да њихова земља остане у ЕУ. Оптимизам када је реч о будућности ЕУ порастао је, од 2016. године, за 22 одсто, а грађани се осећају повезаније са ЕУ него пре Брегзита.

Друге анкете показују сличне нивое одобравања за политичку унију 27 земаља са седиштем у Бриселу.

Многи Европљани су постали опрезни након што су видели да процес напуштања ЕУ није нимало забаван, како су то брегзитовци обећавали. Читав процес Брегзита био је толико компликован, толико тежак – да су људи схватили да не можете тако лако напустити ЕУ.

Већи део Европе посматрао је у неверици како Брегзит урушава оличење добре школе парламнетаризма, британски парламент, који се месецима налазио у зачараном кругу политичког хаоса. 

Због тога су и евроскептици у другим земљама одустали од позива на сличне референдуме и усредсредили се на промене унутар ЕУ.

Изазови неће нестати

У последњих десетак година ЕУ је потресла мигрантска и дужничка криза. У јеку глобалне финансијске кризе 2008. године, бројне земље, укључујући Грчку, Португал, Ирску, Шпанију и Кипар, нису биле у могућности да отплате или рефинансирају свој државни дуг. Финансијски крах претио је европском банкарском систему.

Током 2015. године, више од милион миграната из Африке и са Блиског Истока путовало је Европом, вршећи притисак на јавне ресурсе и подстичући популизам.

Подршка ЕУ је порасла не само зато што се људи плаше хаоса који је Брегзит оставио за собом, већ и зато што се чини да више Европљана цени ЕУ и види заједничку судбину на начин на који то нису видели раније.

ЕУ доживљавају као сигурност, као организацију која ће их заштити од економских и безбедносних претњи. 

Ипак, проблеми Европске уније далеко су од краја. Уз успорени економски раст, све старије становништво критичари и популисти јачају – од Италије, треће по величини економија у еврозони, преко Мађарске до балтичких земаља.

Предност коју је ЕУ неочекивано стекла, ојачана а непољуљана Брегзитом, само је кратак предах пред изазовима који јој предстоје.

број коментара 13 Пошаљи коментар
(субота, 01. феб 2020, 08:55) - anonymous [нерегистровани]

Bregzit "ojacao" EU

Samo u mastanjima nasih politicara.

(субота, 01. феб 2020, 07:39) - anonymous [нерегистровани]

EU

Evropska unija je stvorena da bi zemlje Evrope mogle da se dogovaraju oko privrede, transporta, u opste zajednicke ekonomije. Medjitim clanice su vukle na svoju stranu, sto znci da odluke koje za koje se dogovore, ne sprovedu. Bez saradnje, nema radnje.

(петак, 31. јан 2020, 23:36) - anonymous [нерегистровани]

Komentari

Citam komentare. Vecina su isfrustrirani ljudi puni negativnosti prema svemu sto je evropsko. Neverovatno.

(петак, 31. јан 2020, 23:05) - Petar Leksic [нерегистровани]

eu

Da tako je , nije se lako osloboditi evropskih ucenjivaca, uterivaca dugova i kartelskog sistema kakva je eu. Nije mi samo jasno ko ce sada da placa 80% ove sirotinje od evropskih drzava? 20% razvijenih eu drzava?

(петак, 31. јан 2020, 22:59) - anonymous [нерегистровани]

Britanija

Konačno će da imaju slobodu. Da slave novi "independence day" ... Tako ćemo i mi za neki 20-30 godina ako uđemo u ovu EU. A ne znam zašto moramo da ulazimo u EU da bi kasnije plaćali da izađemo kada smo već na slobodi

(петак, 31. јан 2020, 22:39) - Dragan [нерегистровани]

otpade

Otpade jedan truo plod sa umirućeg drveta JevRospske Unije.

(петак, 31. јан 2020, 21:49) - anonymous [нерегистровани]

Није тачно

Није је ојачао, нити може. То је лаж и глупост.

(петак, 31. јан 2020, 19:56) - Бока [нерегистровани]

Још, још, још...

Само нека тако наставе да билдују и јачају, све док се не сведу на Немачку, Бугарску и Хрватску! Можда ће то да натера еуРОБСКЕ фанатике по Србији да укључе мозак! ...а можда и неће...

(петак, 31. јан 2020, 19:35) - anonymous [нерегистровани]

Jacanje

Sto su se dzaba natezali 3 i po godine, trebali su odmah da "ojacaju" EU.

(петак, 31. јан 2020, 18:53) - anonymous [нерегистровани]

Bregzit velika greska!

Koja moze da stvori unutrasnji politicki i teritorijalni problem,Skoti nisu pristalice,sta moze da se dogodi sa severnom Irskom i ostalima koji su u sklopu kraljevine,onda nastaju problemi iz proslosti sa EU;Zakljucak nije dobro resenje a povratka nema.M.F.Fr.