Европски парламент усвојио споразум о Брегзиту: Збогом или само довиђења

Европски парламент усвојио је споразум о изласку Велике Британије из Европске уније. Тиме Велика Британија од петка у поноћ за Брисел постаје и званично трећа земља. Истовремено почеће преговори о будућим трговинским и другим односима који би требало да се заврше до краја године.

Четрдесет седам година чланства Велике Британије у Европској унији приводи се крају. Последњи пут један британски министар учествовао је у раду Уније.

Седамдесет три посланика из Велике Британије ове недеље напуштају своја места. За неке од њих то је тренутак за славље, за друге – почетак борбе за повратак Британије у ЕУ.

"Као члан Брегзит странке, пресрећан сам. Пре четири деценије ушли смо у Европску унију, али се она потпуно изменила, изгубили смо суверенитет и независност", рекао је Нејтан Гил, посланик Брегзит партије.

Себастијан Денсе, посланик Лабуристичке партије, навео је да је једини начин да Велика Британија има утицај у свету јесте да ради заједно са суседима.

"Европска унија је најбољи формат за то. Не знам колико ће то трајати, али борићу се за наш повратак у Унију", истакао је Денсе.

Три и по године након одржавања референдума и дугог периода неизвесности, данас у Европском парламенту последњи корак у процедури Брегзита. Након ратификације у парламенту, нема више препрека да Велика Британија у петак у поноћ напусти ЕУ.

У повремено емотивној дебати, већина посланика поручила је да врата ЕУ остају отворена за Уједињено Краљевство.

"Ово гласање не значи збогом, већ само довиђења", поручио је Ги Верховштат, известилац Европског парламента за Брегзит.

Председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен упозорила је да предстоје компликовани преговори о будућим односима у којима ће Лондон морати да се држи правила Европске уније ако жели приступ европском тржишту.

Лидер Брегзит станке Најџел Фараџ напустио је седницу поручујући да жели Брегзит и у другим земљама Европе.

број коментара 4 Пошаљи коментар
(четвртак, 30. јан 2020, 09:36) - anonymousPero iz Svedske [нерегистровани]

Jedina zelja....

Britanci su ispunili ,jedinu zelju,oslobodili su se od
HEGEMONIJE Nemacke u EU savezu .....Pero

(четвртак, 30. јан 2020, 06:47) - anonymous [нерегистровани]

Srbija ide dalje

Odlican finale, Srbija samo neka nastavi otvaranje prema celom Svetu pa i zemljama bivse Evropske Unije

(четвртак, 30. јан 2020, 05:51) - anonymous [нерегистровани]

Живио Фараж!

Фараж, Нејџл је изузетан политичар, по мом скромном мишљењу.

(четвртак, 30. јан 2020, 03:27) - anonymous [нерегистровани]

Pametni

Kad bi smo mi bili dovoljno pametni pa sledili Engleze. Evropska unija nije Evropska već Nemčka. Englezi su to prokužili što bi rekli Hrvati.