Расте број оболелих и умрлих од коронавируса у Кини

Мистериозни коронавирус усмртио је 17 особа, док је 444 заражено у кинеској провинцији Хубеи, саопштили су локални званичници.

Кинеске власти наводе да је потврђено преношење вируса са пацијента на медицинско особље, односно са човека на човека.

Извор инфекције за сада није познат, мада има индиција да потиче са нелегалног тржишта дивљим животињама, а власти упозоравају на могуће даље ширење вируса као и на потенцијал за његову мутацију.

Кинеске власти упозориле су грађане да не путују у Вухан, деветомилионски град из којег је потекао нови коронавирус, а оне који су тамо да га не напуштају.

Нови вирус се из Вухана проширио у 13 кинеских провинција и неколико земаља, укључујући САД, Јужну Кореју и Јапан. 

Ризик од ширења вируса расте због прославе Кинеске нове године у суботу, због које милиони људи путују унутар Кине и ван земље. 

Знаци инфекције укључују респираторне симптоме, грозницу и тешкоће са дисањем и упалу плућа.

Министар здравља Србије Златибор Лончар поручује да у Србији тренутно нема места за панику и додаје да је Министарство предузело све мере како би спречило појаву тог вируса у Србији.

На београдском аеродрому постављена је најмодернија термовизијска камера, која свима који уђу на београдски аеродром детектује телесну температуру. 

Опрез на аеродромима широм света

На аеродромима у Њујорку, Лос Анђелесу, Сан Франциску и бројним другим уведене су термалне камере за контролу путника из Кине, одмах после регистрованог првог случаја коронавируса у Сједињеним Државама, у Сијетлу.

"Нема панике, јер нема ризика због којег би људи одлагали редовне активности. Саветујемо мере уобичајене за сезону грипа – чешће прање руку, покривање уста приликом кијања, останак код куће у случају болести", напомиње Џеј Инсли, гувернер државе Вашингтон.

Заражених коронавирусом има и на Филипинима, у Тајланду, Јапану, Јужној Кореји. У Лондону се спремају посебне просторије за преглед путника из кинеске провинције Вухан, епицентра заразе. Северна Кореја затворила је границе за туристе, од којих су 80 одсто Кинези.

У кинеском Вухану мере заштите спроводе се на аеродрому, железничким и аутобуским станицама, помоћу термалних камера проверава се телесна температура путника, а они са симптомима шаљу се у болнице. Кинеске власти саветују да се не путује у Вухан или напушта град, а становницима да избегавају јавна окупљања.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво