Немачка гаси термоелектране до средине следеће деценије

Немачки званичници договорили су план гашења националних електрана на угаљ до средине четврте деценије овог века, у којима ће оператери добити одштете у милијардама евра.

Пре годину дана, савет који је именовала влада у Берлину препоручио је да Немачка престане са коришћењем угља за производњу струје најкасније до 2038. године, као део напора за сузбијање климатских промена.

Међутим, напори да се то претвори у политику застали су током последњих месеци. Нека подручја, посебно на мање успешном истоку, у великој мери зависе од ископавања лигнита.

Немачка влада је саопштила да су званичници на савезном нивоу и гувернери погођених држава договорили "пут за гашење" постројења на угаљ, преноси АП.

Речено да ће се контроле обавити 2026. и 2029. године како би се утврдило да ли ће Немачка моћи да изађе из производње електричне енергије на угаљ 2035. године, три године пре крајњег рока.

Министар финансија Олаф Шхолц рекао је да ће оператери електрана на угаљ бити обештећени због тих постројења раније него што је планирано.

Оператори тих постројења у западној Немачкој добиће 2,6 милијарди евра, а 1,75 милијарди евра биће намењено оператерима постројења на истоку, при чему ће плаћања бити извршена око 15 година након што се постројења искључе.

"Оно што овде имамо је добар споразум о заштити климе, јер јасно говори да о томе озбиљно мислимо", истакао је министар економије Петер Алтмајер.

Додао је да влада планира да предлоге закона проследи Бундестагу крајем овог месеца.

Четрдесет милијарди евра за области у којима се ископава угаљ

Немачка добија више од трећине електричне енергије сагоревањем угља, стварајући велике количине гасова (ефекат стаклене базе) који доприносе глобалном загревању.

Савезна влада је већ одобрила план да се до 2038. године потроши до 40 милијарди евра како би се ублажио утицај напуштања фосилног горива на регионима који ископавају угаљ.

"То су били тешки преговори - трајали су дуго, с моје тачке гледишта предуго, али резултат је добар", рекла је министарка заштите животне средине Свења Шулце.

"Ми смо прва земља која обавезно излази из нуклеарне и енергије на угаљ, а ово је важан међународни сигнал који шаљемо, нагласила је Шулце.

Шулце је навела да ће осам "старих и веома прљавих" електрана угља бити брзо уклоњено из мреже, прва већ ове године.

Признала је да ће Немачкој бити потребно "велико ширење ветра и соларне енергије".

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво