Хафтар напустио преговоре у Москви, настављени сукоби у Либији

Командант Либијске народне армије Халифа Хафтар напустио је преговоре о мировном споразуму између зараћених страна у Либији, који су се одржавали у Москви.

Хафтар је напустио преговоре без потписивања споразума, јавио је Тас, позивајући са на руско министарсто спољних послова.

Министар Сергеј Лавров је рекао да је међународно призната влада на западу, премијера Фајеза ел Сараџа, потписала споразум.

Синоћ је објављено да је Хафтар затражио "више времена за размишљање"

У међувремену су почели оружани сукоби на југу Триполија, а у саопштењу објављеном на локалној телевизији, Хафтарова војска је прогласила спремност и опредељење за победу.   

Преговори зараћених страна у Либији одржани су уз посредство Русије и Турске. Те две земље су позвале стране да окончају рат и отворе пут проналаску решења којим ће се стабилизовати ситуација у Либији.

Либија је већ девет месеци разапета између две стране.

На истоку главну реч води Либијска национална армија, предвођена генералом Хафтаром – кога подржавају Русија, Египат и Уједињени Арапски Емирати, док је на западу међународно призната влада премијера Фајеза ел Сараџа са седиштем у Триполију, коју војно подржава Турска.

број коментара 5 Пошаљи коментар
(уторак, 14. јан 2020, 12:54) - глас разума [нерегистровани]

Узрок свему овоме је Демократија

Демократија свакако није најбољи систем владавине и управљања једном државом, али је свакако најпогоднији за рушење из вана! Кад свако има право да каже и ради шта хоће, онда се неретко управо овако ствари завршавају. Јер свим унутрашњим сукобима унутар једне нације и државе господаре тајни владари са стране, који доливају уље на ватру и потпирују кад и где год треба. Много је страних интереса који у Либији ратују, а тој земљи нема опоравка без нове чврсте руке. Неког ко ће завести неки ред, поставити каква таква правила и где неће моћи било ко да труби и буче шта жели, већ само оно шта је државни и национални интерес. Само тако се земља може извући из тог 9. круга пакла у који је запала, после смрти пуковника Гадафија. Демократија није за свако друштво, нарочито не за оно, које је окружено многобројним непријатељима. Мислим оно... кад би у војсци владала демократија, онда би она била на нивоу добровољног ватрогасног друштва!

(уторак, 14. јан 2020, 12:29) - anonymous [нерегистровани]

Ajde, Vlajko,

Šta da je Gadafi umro prirodnom smrću kao Tito, šta bi se desilo?
Isto!
Možda ne odmah, ali bi se klanovi posvađali oko vođenja Libije.
Gadafi je kupovao mir eldoradovskim zakonima, a u suštini ništa nije valjalo u toj zemlji.

(уторак, 14. јан 2020, 10:02) - Vlajko [нерегистровани]

Pita li se neko?

Zašto sve ovo kada su svi bili mirni dok je Gadafi bio živ? Otkad su se umešali Amerikanci sve je krenulo nizbrdo po Libiju i to sada traje već skoro 2 decenije i ko zna da li će se i kada završiti. Eto demokratije i višestranačja koje su oni doneli. Uzeli su sirove nafte koliko su mogli i otišli. To su uradili u Avganistanu, Iraku i to sada rade u Siriji. Tamo drže stratešeke položaje oko naftnih postojenja, baš njih briga sa Asada i opoziciju i demokratiju.

(уторак, 14. јан 2020, 09:50) - anonymous Lala [нерегистровани]

E ,da

Najveći izvoznik oružja već trlja ruke .

(уторак, 14. јан 2020, 08:31) - anonymous [нерегистровани]

Међународно призната влада

Шта некога чини међународно признатим, а некога не? Из текста произилази да је међународна заједница подељена. Чему служи прејудицирање ове чињенице?