Оштре поруке иранских званичника после ракетних напада – "ово је шамар у лице САД"

Ирански врховни вођа ајатолах Али Хамнеи рекао је да су ракетни напади које је та земља извела прошле ноћи на америчке базе у Ираку били "шамар у лице САД". Председник Ирана каже да ће та земља "одсећи ногу САД" у региону.

Иран је током ноћи балистичким ракетама напао две војне базе у Ираку у којима су  амерички војнци.

Али Хамнеи је поручио да би америчке снаге требало да напусте регион. Према његовим речима, америчко присуство је извор корупције у региону.

Означио је Америку као иранског непријатеља и рекао да би настављање разговора са САД о нуклеарном програму отворило врата за америчку доминацију.

Хамнеи је, осим Америке, као иранске непријатеље означио Израел и "арогантни систем", алудирајући на западне земље.

Огласио се и председник Ирана Хасан Рохани који је рекао да су САД можда „одсекле Солејманијеву руку" али да ће Иран одговорити тако што ће „одсећи њихову ногу" у региону, преноси иранска новинска агенција Фарс.

Министар спољних послова Ирана Џавад Зариф рекао је да су акције те земље легитимни чин самоодбране. 

У међувремену је иранска државна телевизија објавила снимак за који се тврди да да показује ракетне нападе на базе у Ираку.

Иранске ракете ноћас су гађале базе у Ираку. На Ирбил и Ајс ел Асад пало је најмање 15 ракета "фатех".

Американци тврде да међу њиховим војницима нема жртава иако је иранска државна телевизија пренела да је настрадало најмање "80 америчких терориста".

Амерички председник Доналд Трамп најавио је обраћање нацији ујутру по америчком времену, односно после поднева по средњоевропском. 

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво