Из часа у час

Иран узвратио ударац, балистичким пројектилима на базе у Ираку

Ирански балистички пројектили погодили базе у Ираку у којима су били и амерички војници. На Ербил и Ајс ел Асад пало најмање 15 ракета ”фатех”. Американци тврде да међу њиховим војницима нема жртава. Шеф иранске дипломатије прогласио крај акције. Трамп на Твитеру написао: ”Све је у реду”. Нафта скупља скоро пет одсто.

7.50 - Државна телевизија Ирана је јавила да је у нападима убијено "80 америчких терориста". Наводи се да Американци покушавају да ублаже штету тврдњама да је све у реду. Нема потврде ове тврдње из других извора.

4.16 - Иранске ракете које су погодиле делове базе Ајн ел Асад у којима се не налазе Американци, јавља Си-Ен-Ен позивајући се на изворе у Пентагону. И остале америчке телевизијске мреже наводе да у нападу није било америчких жртава. Такође, нема јасних информација о могућим жртвама међу Ирачанима. 

3.50 - ”Све је у реду”, написао је амерички председник Доналд Трамп после иранског напада на базе у Ираку. 

”Ракете су лансиране из Ирана на две војне базе у Ираку. У току су процене штете и жртава. За сада је све добро! Имамо далеко најмоћнију и најопремљенију војску на свету! Обратићу се нацији ујутро”, написао је Трамп.

3.30 - Иран објавио крај напада. Ирански министар спољних послова Џавад Зариф је на Твитеру објавио да је ”Иран предузео и окончао пропорционалне мере” на базе из којих је покренут ”кукавички напад против наших званичника и држављана”.

”Не желимо ескалацију рата, али ћемо се бранити против агресије”, написао је  Зариф.

3.18 - Тело иранског генерала Касема Солејманија, који је убијен у нападу америчких дронова у Багдаду, положено је у гробницу, јавила је иранска агенција Фарс.

2.57 - Иран је на циљеве у Ираку испалио пројектиле "фатех 313", домета до 500 километара, јавила је иранска агенција Фарс. Иран је у последњих десет година уложио озбиљна средства у развој балистичих ракета, чиме им је побољшана прецизност и повећан домет. На базу у Eрбилу пала су два пројектила, јављају амерички медији позивајући се на курдске изворе.

2.39 - Амерички председник Доналд Трамп се неће обратити нацији ове ноћи, јавља Си-Ен-Ен.

2.17 - Иранска агенција Тасним јавила је да ће припадници Хезболаха гађати циљеве у Израелу, уколико Америка покуша да узврати напад који су покренуле иранске ракетне јединице. Међу могућим метама које је Иран набројао је, такође, и Дубаи.

2.00 - Саид Џалили, један од саветника иранског лидера Ајатолаха Алија Хамнеија поставио је на Твитер иранску заставу, одговарајући на сличан потез председника САД Доналда Трампа, који је после напада у којем је убијен генерал Касeм Солејмани на Твитер поставио америчку заставу.

1.57 - Амерички председник Доналд Трамп обратиће се нацији током ноћи. Још није познато тачно када.

1.45 - Први снимак начињен у бази Ајн ел Асад на коју је пало најмање 13 иранских пројектила. Си-Ен-Ен јавља да међу ирачким војницима у тој бази има жртвама.

1.42  - Цене нафте на берзама скочиле су за 3,5 одсто одмах после првих вести о иранском ракетном нападу на базе у Ираку, јавља АФП.

1.30 - Почео је други талас ракетних напада на америчке положаје у Ираку, јавила је иранска агенција Тасним. На мети је поново база Ајн ел Асад.

Иранска револуционарна гарда испалила је балистiчке пројектиле на две војне базе у Ираку, из којих су наводно полетели дронови у чијем је нападу убијен генерал Касeм Сoлејмани. Укупно 15 ракета ”фатех” погодило јe базе Ајн ел Асад и Идлиб, али ни неколико сати после експлозија није било јасно да ли је у нападу било жртава.

Према иранским изворима, Револуционарна гарда је на базе испалила две салве пројектила, а напад се временски подударио са полагањем телa генерала Солејманија у гробницу.

Неколико пројектила је, према наводима ирачких медија, оборила америчка противваздушна одбрана. 

Није сасвим јасно колико је  ракета погодило ову базу, јер их је неколико пресрела америчка противваздушна одбрана.

Америчке оружане снаге су, убрзо након експлозија, потврдиле да су пројектили испаљени са иранске територије.

Иранска телевизија је, после прогласа Револуционарне гарде, емитовала и снимак почетка ракетног напада и објавила да су ракете испаљене током другог таласа напада полетеле ка метама.

Хезболах, либанска шиитска милиција са блиским везама са Ираном, објавила је ”почетак освете” за смрт генерала Касима Солејманија. 

Ракетни напад је почео неколико дана пошто су амерички дронови снимили покрете иранских ракетних јединица. 

О ракетном нападу хитно је обавештен и амерички председник Доналд Трамп, рекла је његова представница за медије Стефани Гришам. 

Неколико сати касније, Трамп је после састанка са најзначајнијим војним званичницима напустио Белу кућу и недуго затим, на Твитеру, написао да је ”све у реду”, те да ће се нацији обратити накнадно.

Трампов Твит уследио је после поруке коју је на истој мрежи оставио ирански министар спољних послова Џавад Зариф, наводећи да је акција завршена и да Техеран не жели ескалацију сукоба. 

Ајн ел Асад је друга навеће америчка база у Ираку и налази се око 160 километара западно од Багдада. У прошлости је била мета напада Исламске државе, а у њој је крајем 2018. године боравио Трамп.

У тој бази су стационирани дронови ”рипер” за које се верује да су прошле седмице употребљени у нападу у којем је убијен ирански генерал Касем Солејмани. 

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво