САД пребацују стратешке бомбардере у базу у Индијском океану

Америчке ваздухопловне снаге почеле су да пребацују шест стратешких бомбардера Б-52 у базу на острву Дијего Гарсија у Индијском океану након убиства генерала Касема Солејманија, јавља "Фокс њуз".

Овај потез је уследио као напор америчких војних званичника да појачају ресурсе у близини Блиског истока, након што је ирачка шиитска милиција Катаиб Хезболах наговестила на могуће нападе како би се осветила због Сoлејманијеве смрти.

Како се наводи, бомбардери Б-52 су примећени како полећу са авио-базе "Баксдејл" у Луизијани у базу на острво Дијего Гарсија, која се налази око 3.700 километара од јужне границе Ирана.

Свака летелица има осам мотора и дизајнирана је да носи велику количину оружја, укључујући крстареће ракете, конвенционалне бомбе и ласерски вођене бомбе и нуклеарне гравитационе бомбе.

Америчка војска претходно је у мају послала бомбардерску оперативну групу у Катар, али бомбардери су га напустили након неколико месеци, рекао је неименовани одбрамбени амерички званичник.

Ситуација на Блиском истоку је ескалирала након што је командант јединица за специјалне операције, генерал Касем Солејмани, погинуо приликом напада америчких дронова на ирачки аеродром у Багдаду.

Сахрана иранског генерала у његовом родном граду Керману је одложена након стампеда у ком је страдало 40 људи.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара