Милиони Иранаца испраћају генерала Солејманија

Посмртни остаци најутицајнијег иранског генерала Касема Солејманија допремљени су данас у Иран, где су се окупили многобројни грађани.

Тело генерала Солејманија, који је убијен у америчком нападу у Ираку, превезено је авионом у град Ахваз, на југозападу Ирана, навео је Ројтерс.

Иранска агенција ИРИБ објавила је видео-снимак на којем је приказано како се из авиона износи ковчег обмотан иранскoм заставом, док свира војни оркестар.

Хиљаде људи обучених у црно прошло је у поворци кроз Ахваз, што је преносила државна телевизија.

Иранске власти су допремиле Солејманијево тело у тај град који је био главно поприште борби током крвавог рата између Ирака и Ирана од 1980. до 88. године током којег се генерал истакао, пренео је АП.

Власти планирају да ковчег са његовим телом касније данас буде пребачен и у град Машад, а потом у понедељак у Техеран и Ком, где ће бити организоване погребне поворке грађана, да би у уторак био сахрањен у свом родном граду Керману.

Ирачки премијер Адел Абдул Махди прогласио је јуче тродневну жалост.

Више хиљада Ирачана придружило се јуче погребној поворци у Багдаду у знак жалости за убијеним иранским генералом, лидером ирачке шиитске милиције (ПМФ) Абу Махдијем ел Мухандисом и осталима који су у петак убијени у америчком ваздушном нападу у Ираку.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво