Испраћај за Солејманија и Ел Мухандиса у Багдаду уз пароле "Смрт Америци"

Више хиљада Ирачана придружило се погребној поворци у Багдаду у знак жалости за убијеним иранским генералом Касемом Солејманијем, лидером ирачке шиитске милиције (ПМФ) Абу Махдијем ел Мухандисом и осталима који су у убијени у америчком ваздушном нападу у Ираку.

У поворци се налази и ирачки премијер Адел Абдул Махди Хади ел Амири, који ће вероватно заменити убијеног Мухандиса на челу ПМФ-а.

Погребна поворка у Багдаду означава почетак вишедневне жалости за Солејманијем, чије тело ће касније бити пребачено у Иран и у уторак сахрањено у његовом родном граду Керману.

Ожалошћени грађани окупљали су се у Багдаду од раних јутарњих сати, а поворка пролази улицама града.

Неки људи носе заставе Ирака, други портрете Солејманија и иранског врховног вође ајатолаха Алија Хамнеија, а неки узвикују пароле "Смрт Америци".

Испраћај, који је организовала милиција ПМФ, из Багдада биће колима настављен до светог шиитског града Кербале и завршиће се у Наџафу, где ће бити сахрањени Мухандис и други Ирачани, преноси Ројтерс.

Ковчег са телом Солејманија биће вечерас допремљен у Иран. Сутра ће бити организована погребна поворка у Масаду, одатле у престоницу Техеран, да би затим он био сахрањен у Керману у уторак, јавили су ирански државни медији.

број коментара 4 Пошаљи коментар
(субота, 04. јан 2020, 18:17) - anonymous [нерегистровани]

Занимљиво

Чудно да су баш сад, и то на тако јавном месту одлучили да га елиминишу, пита. Се шта се десило, и колико су невиних цивила убили у процесу ?

(субота, 04. јан 2020, 17:29) - anonymous [нерегистровани]

Istina

Kada bi americki narod bio korektno obavestavan o onome sta sve
americka zlocinacka masinerija radi po svetu verujem da bi oni okrenuli list !
Ali imaju oni CNN , BBS i drugu slicnu masineriju lazne propagande
pa tom americnom narodu kojeg truju genetsko manipiliranom hranom,
zakrzljavaju im mozak, te veoma lako zavode svijim lazima !
Ameriko PROBUDI SE !!!

(субота, 04. јан 2020, 15:52) - Srboljub Petrovic [нерегистровани]

Da razjasnimo

Ko je svojevremeno ucio u skoli ruski jezik, taj mahom voli Ruse. U istom paketu je prvo bio i komunizam, a od sredine 1980-ih smenjuje ga nacionalizam. Ko je ucio engleski (stvarno, a ne formalno) i slusao rokenrol, taj voli Zapad. Bilo i ostalo. Toliko o tome koga Srbi vole ili ne.

(субота, 04. јан 2020, 14:33) - Srđan [нерегистровани]

Pa to je neverovatno, ni Iranci ih ne vole - !!!

A ja sam mislio da samo mi Srbi ne volimo Ameriku - ! Njih izgleda ne voli skoro niko, jer ceo svet maltretiraju, bombarduju, ubijaju ili to tek planiraju da učine. Svojom agresivnom politikom doveli su svoje građane u veliki problem.