Демонстранти упали у америчку амбасаду у Ираку

Десетине бесних дeмoнстраната који припадају ирачким шиитима упали су у амбасаду САД у Багдаду. Ирачке безбедносне снаге бациле су сузавац да би растерале демонстранте, a чули су се и пуцњи.

Агенција АП је пренела да се у унутрашњости зграде видела и ватра.

За сада није јасно шта је изазвало пожар, али је наведено да је испред зграде стајао мушкарац и помоћу мегафона узвикивао да се не улази у зграду и да је "послата порука".

Неколико хиљада особа окупило се раније испред зграде да би тако изразило негодовање због америчких ваздушних напада у којима је убијено 25 припадника шиитске војске.

Неколико сати по избијању насиља, испред зграде амбасаде пристигло је седам оклопних возила и 30 ирачких војника. 

Ирачке безбедносне снаге бациле су сузавац испред америчке амбасаде у Багдаду да би растерале демонстранте. Према последњим информацијама, припадници обезбеђења у америчкој амбасади испалили су шок бомбе на демонстранте испред улаза у зграду.

Окупљени су узвикивали "Доле САД" и "Смрт САД" и бацали пластичне боце и каменице на зид амбасаде.

Црним спрејом су ишарали зидове, а црвеним прозоре у знак подршке војци Хезболаха.

"Затворено у име отпора", пише на графитима на зидовима.

Поједини учесници носе војне униформе, а поставили су шаторе испред амбасаде.

Амбасадор и његови сарадници су евакуисани.

Пентагон и Стејт департмент се још нису огласили поводом упада у амбасаду САД.

Амерички председник Доналд Трамп изјавио је да Иран оркестрира напад на америчку амбасаду у Ираку и да ће се сматрати одговорним за то. 

Одговор на ваздушне нападе 

Врховни ирачки војни командант упозорио је јуче на снажан одговор америчким снагама у Ираку после ваздушних удара САД у којима је погинуло најмање 25 људи.

Америчка војска извела је ваздушне нападе на радикалну групу Катаиб Хезболах, два дана пошто је амерички грађевинац убијен у ракетном нападу на ирачку војну базу.

Пентагон је саопштио да је циљао три локације шиитске муслиманске милиције у Ираку и две у Сирији, укључујући складишта оружја које је група користила за планирање и извршење напада на снаге коалиције које предводе САД.

"Крв наших мученика неће бити узалудна и наш одговор ће бити веома јак на америчке снаге у Ираку", рекао је ирачки командант Џамал Џафар.

Премијер Ирака позвао демонстранте да се повуку

Ирачки премијер Адел Абдул Махди позвао је демонстранте испред америчке амбасаде у Багдаду да се повуку и упозорио да се не спроводе агресивне мере према страним амбасадама и представништвима.

Махди је у саопштењу навео да ће безбедносне снаге спречити сваку агресију према страним амбасадама и да ће починиоци бити строго кажњени, преноси Ројтерс.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво