Ескалација спора – Боливија протерала мексичке и шпанске дипломате

Боливијска влада протерала је мексичке и шпанске дипломате, чиме је ескалирао дипломатски спор настао након што је мексичка амбасада у Ла Пазу дала азил савезницима бившег социјалистичког председника Боливије Ева Моралеса.

Вршилац дужности председника Боливије Жанине Ањез рекла је да је њена администрација тражила од мексичке амбасадорке Марије Терезе Меркадо и неколико шпанских званичника да напусте земљу у року од 72 сата и назвала их "персона нон грата" због наводног покушаја чланова бивше владе Боливије да пронађу уточиште у мексичкој амбасади и напусте земљу, преноси Ројтерс.

Убрзо након тога, мексичко министарство спољних послова апеловало је на Меркадо да осигура своју безбедност и тај потез Боливије означио као "политички по природи", али је министар унутрашњих послова те земље рекао да боливијски амбасадор није проглашен непожељним и да Мексико нема намеру да прекине дипломатске односе са Боливијом.

У Мадриду је, с друге стране, шпанско министарство спољних послова негирало оптужбе и саопштило да ће протерати троје боливијских дипломата због овог догађаја, а шест шпанских дипломата напустило Боливију након што је боливијска влада затражила да оду.

Боливијска влада оптужила је шпанске дипломате да покушавају да помогну деветорици званичника да напусте данас мексичку амбасаду и додала да су Шпанци стигли у амбасаду у пратњи групе мушкараца са капуљачом.

Ањезова је рекла да боливијска влада неће толерисати људе који "покушавају да прикрију и заштите криминалце који су починили злочине побуне, оружаног устанка и тероризма" и да Боливија неће бити "колонија" ниједне друге земље.

Спорни октобарски избори у Боливији изазвали су велике протесте, а Моралес је поднео оставку прошлог месеца, услед све већег цивилног и војног притиска.

Ањесова је преузела вршење дужности председника Боливије и направила оштар заокрет од Моралесове социјалистичке владе, прекидајући везе са левичарским савезницима у региону.

Моралес је тврдио да је свргнут у десничарском "пучу", а многи његови савезници окупили и даље га подржавају уочи нових избора 2020. године.

Ево Моралес је добио азил у Мексику, а сада се налази у Аргентини.

број коментара 2 Пошаљи коментар
(уторак, 31. дец 2019, 09:58) - Markovljev [нерегистровани]

Svet naglavačke

Nemogu se pomoći, ale svet je stvarno postavljen naglavačke. Postaje normalna stvar da se na ulici uz pomoć jedne velike sile preuzima vlast u državi i oni legalno izabrani su pobunjenici i ugrožavaju vlast. Južna Amerika je uvek bila neobična i tamo su se smenjivale vlade levice i desnice, poneki državni udar od strane armije, ali ovo je već mnogo. Ono što se proverilo da može u Arapskom svetu se počelo masovno primenjivati i u Južnoj Americi.

(уторак, 31. дец 2019, 02:04) - anonymous [нерегистровани]

Ova se bas uzivela u ulogu

Holivod je placa.