Половичан договор у Мадриду, мале земље поново немоћне против великих

Због природних катастрофа које су последица климатских промена, као што су поплаве и шумски пожар, сваке године без крова над главом остане 20 милиона људи. Маратонски климатски преговори у Мадриду окончани су половичним успехом.

Након двонедељних преговора делегати из 196 држава донели су декларације позивајући на веће амбиције у смањивању гасова са ефектом стаклене баште и помоћи сиромашним земљама које трпе последице климатских промена.

Међутим, кључна одлука о регулисању глобалног тржишта угљеника је одложена. Амбициозне планове о смањењу емисије штетних гасова имале су ЕУ мале острвске земље, док су против биле САД и земље БРИКС-а.

"Ми бисмо захтевали брисање оба параграфа из одлуке", рекао је делегат из Бразила.

Острвске земље осудиле су богате да немају осећај за размере климатске кризе.

Тржиште угљеника, које економисти сматрају кључним за пружање подстицаја за свет да пређе на моделе раста са ниским уделом угљеника, и даље је једно од најгорих питања и оно које је остављено за расправе у Глазгову следеће године.

За једног од потпредседника следеће Конференције Уједињених нација о промени климе изабрана је и Србија.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
18° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се