Турски министар унутрашњих послова: Нисмо хотел за чланове ИД

Министар унутрашњих послова Турске Сулејман Сојлу изјавио је да ће та земља послати заробљене припаднике Исламске државе назад у њихове матичне земље, нагласивши како Европа оставља Турску да сама решава питање заробљеника.

"То за нас није прихватљиво. Такође је и неодговорно", рекао је Сојлу коментаришући европску неактивност у решавању тог проблема.

Послаћемо заробљене чланове Исламске државе у њихове земље, казао је он новинарима, преноси Ројтерс.

Турска је заробила један број припаднике терористичке организације Исламска држава на североистоку Сирије, пошто је тамо прошлог месеца покренула војну инвазију.

"Ми нисмо хотел за чланове ИД-а," изјавио је Сојлу у Анкари. Он је додао да су државе попут Велике Британије и Холандије "нашле лакши начин" укидањем држављанства припадницима Исламске државе.

Није открио број наводних припадника Исламске државе и њихових породица које Турска држи затвореним од када је 9. октобра покренула турску офанзиву на североистоку Сирије, преноси Ројтерс.

"Рецимо да га држим у затвору неко време. А онда ће бити пуштен. Да му дам терористичко држављанство?" рекао је Сојлу и додао да ће их Турска "вратити у њихове земље".

Каже да је "неприхватљиво и неодговорно" да су европске земље укинуле држављанство осумњичениме исламистаима и оставиле Турску да сама реши свој статус.

Неколико европских земаља одбило је да врате борце Исламске државе и њихове супруге или удовице које држе Сиријске демократске снаге (СДФ) које воде Курди.

СДФ, који се заједно са Сједињеним Државама бори против Исламске државе и наводно држи око 10.000 исламиста, била је под притиском откако су се америчке трупе повукле с тог подручја и откад је почела турска офанзива.

Неке земље се боје да ће настали хаос омогућити Исламској држави да се прегрупише.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво