Осам деценија од почетка Другог светског рата, Штајнмајер затражио опроштај

У Пољској је, у присуству бројних државника, обележена 80. годишњица почетка Другог светског рата. Председник Немачке Франк Валтер Штајнмајер и његов пољски колега Анджеј Дуда отворили су комеморацију. Штајнмајер је, обраћајући се на немачком и пољском, затражио опроштај од пољских жртава немачке тираније у Другом светском рату.

Церемонија је почела у пољском граду Вјелуњу рано јутрос у 4.40, када су прве нацистичке бомбе пале на Пољску и убиле прве цивиле.

После минута ћутања, Дуда се захвалио Штајнмајеру на његовом присуству, преноси АП.

Немачки председник је, обраћајући се на немачком и пољском, затражио опроштај од пољских жртава немачке тираније у Другом светском рату.

"Клањам се жртвама напада у Вјелуњу, клањам се пољским жртвама немачке тираније и тражим опроштај", рекао је Штајнмајер на комеморацији.

Дубоко смо захвални за пољску руку пружену у знак опроштаја, навео је немачки председник, преноси АП.

"Као председник Немачке желим да вас уверим да ми никада нећемо заборавити, увек ћемо ово памтити, желимо да памтимо и преузимамо ову одговорност коју нам је наша историја наметнула", рекао је Штајнмајер.

Пољски председник је рекао да је рат почео ратним злочином, као и да је разорио свет.

"Био је то до тада нормалан свет који је уништен кршењем свих принципа међународног права, Хашке конвенције. То је био ратни злочин. Рат је почео ратним злочином, а историчари тврде да је то урађено намерно. У граду Вјелуњу је требало да се покаже какав ће то бити рат – тотални, без правила, деструктиван. Други светски рат је разорио цео свет", истакао је Дуда.

Премијер Пољске Матеуш Моравијецки и европски званичник Франс Тимерманс обележили су годишњицу на полуострву Вестерплате, где се догодила прва битка Другог светског рата.

"Био је то колосални геноцид над пољским народом. И материјална штета коју су Пољској нанели Немци је огромна. О томе треба да се говори, да се памти, и треба тражити сатисфакцију", поручио је Морајвецки.

Централна церемонија одржана је у Варшави, а присуствовали су и немачка канцеларка Ангела Меркел, потпредседник САД Мајк Пенс и многи други, наводи АП.

"Сећамо се и Американаца који су се борили за Европу. Америка и Пољска јачају савезништво, а Америка никада неће дозволити да се угрози слобода пољског народа", рекао је Пенс.

Амерички председник Доналд Трамп отказао је свој долазак због урагана "Доријан" који се приближава обалама Флориде. Због обавеза, изостали су и лидери Француске, Велике Британије... 

Позив на церемонију нису добиле ни Русија ни Србија што је, како тумаче аналитичари, чисто политичка одлука. Председник Александар Вучић изјавио је раније да они који су највише страдали нису добили позив.

Медији коментаришу да је позив Москви изостао због руске анексије Крима и њене политике према Украјини. Из Москве је стигао коментар да Пољска тако глуп став одавно није заузела.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 20. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара