Србијa и Русијa нису позване на обележавање почетка Другог светског рата

У Варшави се 1. септембра обележава 80 година од почетка Другог светског рата. Из канцеларије пољског председника саопштавају да је одлучио да позове државе Европске уније, НАТО-а и Источног партнерства, Азербејџан, Јерменију, Белорусију, Грузију, Молдавију и Украјину. Није позвана Русија, а позив није стигао ни до Андрићевог венца. Историчари и дипломате сагласни су у оцени да је Србија изостављена из политичких разлога, без обзира на њену историјску улогу.

Два дана остала су до облежавања осам деценија од почетка Другог светског рата, а српски председник, по свим приликама, неће му присуствовати.

"Интересантно је да они који су највише страдали нису добили позив. И ми међу најстрадалнијим, пропорционално броју становника, несумњиво у првих четири или пет нација на свету са победничке стране. Потпуни ревизионизам историје у последње време, то је нешто што се дешава, и томе ћемо морати истином и чињеницама да се супроставимо", изјавио је председник Србије Александар Вучић.

Када су писали позивнице, сматра се, домаћини су више размишљали о садашњости него о историји.

"Чињеница је да устанак почиње на територији Србије већ током пролећа 1941. године, да су југословенски и партизански покрети по својој етничкој припадности Срби са територије читаве Југославије, ту нема никаве дилеме историјских чињеница", рекао је историчар Дејан Ристић.

Дипломата Зоран Миливојевић сматра да је искључивање Србије из обележавања почетка Другог светског рата резултат чисто политичке одлуке.

"То је потпуно јасно из образложења кабинета председника Дуде, а и њихових дипломата, тиме што подвлаче да су позвали само актуелне пријатеље и партнере", наводи Миливојевић.

И не само то. За дипломате изостанку позива допринело је и опредељење Србије да буде војно неутрална. Миливојевић је додао да скуп има два циља.

"Први циљ је да се потврди и додатно ојача монолитност атланске заједнице и пре свега НАТО-а и други циљ, који произлази из позивања земаља источног партнерства. Источно партнерство је стављено у други план отварањем украјинске кризе. То је један од праваца будућег проширења ЕУ. Овог тренутка тај простор је тампон зона према Русији", истакао је Миливојевић.

У другом плану, Србија је, према тумачењима многих, била и на обележавању стогодишњице победе у Првом светском рату 11. новембра прошле године у Француској.

број коментара 31 Пошаљи коментар
(субота, 31. авг 2019, 12:18) - anonymous [нерегистровани]

Jos jedan jasan dokaz ...

… da nam nije mesto u ni u EU, ni u NATO. Cak I da nas naknadno pozovu, jasno su iskazali svoje misljenje da na nas ne racunaju.

(субота, 31. авг 2019, 12:09) - anonymous [нерегистровани]

Ovo je razlog za ponos

Oficijalno priznanje toga da smo ostali u pravilnom društvu tih koji odbijaju da promene istoriju samo da bi se nekome ulizivali.

(субота, 31. авг 2019, 08:13) - anonymoucs [нерегистровани]

Generacije su potrebne

Istina se nemože promjenit ali istorija može već su počeli

(субота, 31. авг 2019, 07:48) - anonymous [нерегистровани]

Pranjani 1944

Da li bi operacija Vazdusni most - Pranjani 1944 (spasavanje saveznickih pilota) bila ikada izvedena da su borci protiv nacista znali da ce ovakav samar dobiti od svojih saveznika. Organizator je pljunuo na one koji su ih spasavali, ali i na one koji su spaseni. 

(субота, 31. авг 2019, 07:18) - Petar Veliki [нерегистровани]

Evroazijska unija nas topli dom

Nasa braca su na istoku.Pod hitno promeniti geostratesko opredeljenje i izbaciti EU iz dugorocnih planova Srbije.Eu je nakaradna tvorevina koja se raspada po savovima i koja je patoloski ljubomorna na nase odnose sa Kinom i Rusijom

(субота, 31. авг 2019, 06:51) - anonymous [нерегистровани]

Volela bih

Da znam zasto su pozvali Švedsku? Oni nisu ni ratovali. Jel ovi slave danasnju politiku ili sta se dogodilo pre 80 god.. A za Hrvatsku da ne pitam? Oslo.

(субота, 31. авг 2019, 05:46) - anonymous [нерегистровани]

@SSSR i Jugoslavija

Naravno,... A je l' to mislite na Hrvate što su ih prvo dočekali usklicima i s' buketima cveća. A, sta ono bi sa Ukrajincima? Jugoslavija I SSSR mu izgled dođoše kao mašine za pranje istorije...

(субота, 31. авг 2019, 05:32) - anonymous [нерегистровани]

Na kraju krajeva

Mi znamo ko smo i šta smo. Jedini okupirani narod koji se do oslobodjena borio protiv nacizma, fasizma i domacih izdajnika. Jedini okupirana narod koji je uspeo da stvori slobodnu teritoriju u Nemačkom rajhu. Francuski pokret otpora je samo urbani bolje reci izmisljen mit. 

(петак, 30. авг 2019, 23:33) - anonymous [нерегистровани]

Srpska u Ruska Istorija

Bez obzira na ove njihove "sastancice" i "proslavice" zna se ko je podneo najveci teret Drugog Svetskog Rata. Oni pametni sa Zapada citace Srpsku i Rusku istoriju. Istorijske cinjenice nemogu da se promene bez obzira koliko to neki zeleli. Ziveo Srpski i Ruski narod!!!

(петак, 30. авг 2019, 23:20) - Markovljev [нерегистровани]

tuzno

Tuzno je sto je jedan narod koji je bio u 2. Svetskom ratu toliko bio desetkovan kao Poljaci, prihvatio marionetsku politiku SAD i Nemacke, da nepozove sledece dve drzave koji su dale najvise zrtava u borbi sa fasizmom a ne govorim l tom da su to takodje Sloveni. Istorija ce vas jednoga dana prezreti, bivsa Poljska braco. Samo novi dokaz da Pariz nije bio slucajan i da Srbiji nije mesto tamo gde je nece.