Сваког другог дана "искочи" један милијардер

Према подацима добротворне организације Оксфам, 26 најбогатијих људи на свету прошле године је имало новца колико и 3,8 милијарди људи сиромашније половине земљине кугле.

У свом годишњем извештају, објављеном уочи почетка Светског економског форума у Давосу, Оксфам наводи да је и у 2018. настављан тренд да богати постају све богатији, а сиромашни све сиромашнији, пренео је Гардијан.

То се види из податка да су 2017. године 43 најбогатија милијардера имали новца колико сиромашнија половина света, а годину пре тога исту количину новца поседовао је 61 милијардер.

Прошле године богатство 2.208 светских милијардера увећано је за 12 одсто, односно за 900 милијарди долара, што значи да су они сваког дана у просеку зарађивали по две и по милијарде.

У исто време, у 2018. години 3,8 милијарди људи сиромашније половине света додатно је осиромашило за 11 процената.

Анализа Оксфама показује да је у претходних десет година, након велике светске економске кризе, број милијардера скоро удвостручен, а невероватан је податак да је између 2017. и 2018. године свет добијао новог милијардера сваког другог дана.

У извештају се још једном подсећа на позив француског економисте Томаса Пикетија да се уведе глобални порез за најбогатије људе света.

Уколико би они плаћали годишњи порез од само један одсто, обезбедило би се око 418 милијарди долара, што је довољно да основну школу заврше сва деца света која због недостатка новца не могу да се школују, и да се обезбеди здравствена заштита која би сачувала три милиона дечјих живота годишње.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара