Нови протести у Паризу, 115 приведених, седам повређених

Париска полиција је саоштила да је 115 особа приведено, а седам је лакше повређено на протестима "Жутих прслука" који се пети викенд заредом одржавају на улицама Париза. На улицама се окупило 33.000 демонстраната што је мање него претходних пута, а било је тек спорадичних сукоба између демонстраната и полиције, преносе агенције. Председник Макрон тражи стрпљење и подсећа на мере које је обећао.

На Тргу Сен Лазар у Паризу окупило се више хиљада демонстраната који и ове суботе захтевају свеопште економске реформе у Француској, јавља РТС-ов репортер Владимир Банић из Париза.

Демонстранти су за место окупљања одабрали париску оперу али и седишта многих великих француских банака. Ипак, тек неколико стотина људи је успело да прође полицијске блокаде и нађе се тамо.

Према подацима полиције, око 3.000 људи окупило се у француској престоници, док је прошле недеље на улице Париза изашло око 10.000 особа.

С друге стране, око 33.500 демонстраната учествовало на данашњим протестима широм земље, двоструко мање него прошле недеље, наводи француска штампа, позивајући се на податке званичника.

У Паризу је у протестној шетњи учествовало је око 2.200 демонстраната који су ходали у мањим, раздвојеним групама.

Протести у Паризу протекли су углавном мирно, али је насиље избило на маргинама скупа када су групе припадника "жутих прслука" покушале да пробију кордоне полиције.

Сукоба је било испред зграде Опере, где су се окупили неки демонстранти да изразе своје незадовољство.

Француска полиција испалила је сузавац на демонстранте дуж авеније Јелисејска поља, у којој се налази и седиште председника Француске Јелисејска палата.

Пету суботу заредом понављају да Француска мора да мисли на сиромашног радника и да је овакав систем опорезивања и инфлације неодржив.

Један од типичних представника жутих прслука је Кристоф Бреган.

"Плата ми је 1800 еура. Имам двоје деце, плаћам станарину и једва састављам крај са крајем. Ако се не побунимо, будућност ће бити веома мрачна не само за моју децу, него и за мене и за све остале људе у земљи", наводи Бреган.

Током протеста у Паризу распоређено је око 8.000 полицајаца и 14 оклопних возила, након што је у претходним протестима дошло до насиља.

Агенција је раније известила да је на почетку протеста такође дошло до мањег сукоба између демонстраната и полиције, при чему је полиција на кратко употребила бибер спреј, али је тај сукоб убрзо окончан.

Пре скупа француски председник Макрон је рекао да не може да прихвати окупацију јавног добра и елементе насиља и подсетио да ће одржати обећање о пореским олакшицама.

Данашњи дан обележава пети по реду викенд протеста покрета "Жутих прслука" који је почео средином новембра када су протести против увођења високих такси за гориво ојачали у изражавање незадовољства према влади, наводи америчка агенција.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара