Саудијско-турски тим претреса конзулат Саудијске Арабије у Истанбулу

Заједнички саудијско-турски тим ушао је у конзулат Саудијске Арабије у Истанбулу ради претреса тог објекта, скоро две недеље после нестанка саудијског новинара Џамала Кашогија.

Тим је у поподневним сатима стигао у конзулат, а њихов долазак су снимиле новинарске екипе, пренела је агенција АП.

За сада није познато какву врсту претреса ће спровести.

Агенција Ројтерс преноси да је десетак људи ушло у саудијски конзулат након што су неименовани турски дипломатски извори објавили да ће заједнички турско-саудијски тим изврштити претрес у току дана.

Саудијски краљ Салман раније данас је наредио истрагу о нестанку саудијског новинара Џамала Кашогија, након што су турске власти најавиле претрес саудијског конзулата у Истанбулу, у који је Кашоги ушао 2. октобра, након чега му се губи траг.

Амерички председник Доналд Трамп истакао је да је разговарао са саудијским краљем Салманом, који негира да зна шта се догодило Кашогију, и поручио је да ће амерички државни секретар Мајк Помпео одмах отпутовати у Саудијску Арабију како би се састао са саудијским краљем. 

Кашоги, новинар који је радио за Вашингтон пост и био критичар режима у Ријаду, води се као нестао након што је 2. октобра ушао у конзулат Саудијске Арабије у Истанбулу како би подигао нека документа.

Турске власти изнеле су бојазан да су га убили агенти тајне службе Саудијске Арабије, што Ријад негира и тврди да су оптужбе неосноване.

Саудијска Арабија, за сада, није пружила никакве доказе да је Кашоги изашао жив из конзулата, а његова вереница, која га је чекала испред зграде, тврди да није уопште ни изашао.

број коментара 0 Пошаљи коментар