Трамп: Мејова је уништила Брегзит, Џонсон би био добар премијер

Амерички председник Доналд Трамп оптужио је британску премијерку Терезу Меј да је "уништила Брегзит" и додао да би било какав њен покушај да задржи блиске односе са Европском унијом учинио мало вероватним уносан трговински споразум са САД.

"Ако склопе такав споразум (са Унијом), онда ћемо ми пословати са ЕУ уместо да послујемо са Британијом, тако да би то вероватно уништило договор", рекао је Доналд Трамп у интервјуу за британски Сан.

Председник САД тврди да је Тереза Меј игнорисала његов савет определивши се за стратегију "меког Брегзита". 

Упитан за тврдње да је назвао британску премијерку "наставницом која воли да наређује", Трамп је рекао да је то "лажна вест" Вашингтон поста.

"Не, не, не, не. Никад нисам рекао ништа лоше о њој, то је лажна вест. Мислим да је она дивна особа, лепо се са њом слажем", рекао је амерички председник. 

Додао је и да би бивши министар спољних послова Борис Џонсон, који је дао оставку због "меког Брегзита", био "одличан премијер". 

"Он је веома талентован момак, много ми се свиђа. Мислим да би био одличан премијер, мислим да има оно што је потребно", рекао је Трамп.

Амерички председник оштро је напао и градоначелника Лондона Садика Кана јер се, како каже, није супротставио терористима и оптужио га за пораст криминала у британској престоници.

Кан је на оптужбе одговорио да је апсурдно да Трамп криви мигранте за пораст криминала у том граду.

"Идеја да за то оптужите мигранте из Африке је, по мом мишљењу, апсурдна и требало би да га позовемо када то уради", рекао је Кан.

Амерички председник је истовремено оптужио и лидере ЕУ да су уништили своју културу и идентитет дозволивши милионима миграната да уђу у Унију. 

Додао је и да ће одржати односе са руским колегом Владимиром Путином, упркос тровањима нервним агенсом "новичоком" у Солсберију. 

Трамп тврди да милиони Британаца подржавају његову политику.

"Краљица је изванредна жена"

Председник САД је рекао да је британска краљица Елизабета II "изванредна жена" и да није нервозан због данашњег састанка са њом.

"Изванредна жена. Радујем се састанку. Сматрам да добро представља своју земљу", рекао је Трамп у интервјуу за Сан.

Као један од разлога зашто се диви краљици, амерички председник је навео да она током свих ових година "заиста никада није направила грешку", пренео је АП.

Према ранијим најавама, краљица, Трамп и његова супруга Меланија ће у замку Виндзор попити чај.

Амерички председник је у Лондон допутовао јуче после бурног самита НАТО-а у Бриселу.

Ово је прва Трампова посета Британији од када је постао председник САД, а уочи доласка рекао је да му не сметају протести против њега у Лондону.

Амерички председник је интервју за Сан дао уочи састанка са премијерком Меј на радном ручку, после којег би требало да хеликоптером оде у замак Виндзор да се састане с краљицом Елизабетом Другом.

По завршетку турнеје, Трамп и Меланија отпутоваће за Шкотску, где планирају да проведу викенд, наводи Би-Би-Си, уз подсећање да је Трампова мајка рођена на шкотском острву Луис.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 28. мај 2024.
21° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије