Крај драме на Тајланду, сви дечаци и тренер извучени из пећине

Међународни тим спасилаца извукао је, после тродневне операције спасавања, из потопљене пећине на северу Тајланда свих 12 дечака и њиховог тренера. Они су превезени у болницу, где се утврђује њихово здравствено стање. Дечаци који су извучени јуче и прекјуче осећају се добро, имају апетит, "здрави су и насмејани".

19.12 - Лекар и три спасиоца, који су последњи остали у пећини, изашли су на површину и тиме је акција спасавања и званично завршена.

15.40 – Тајландске морнаричке фоке објавиле су након акције сапасавања на Фејсбуку да не знају да ли је то чудо, наука или нешто друго. 

13.45 – Како јавља Ројтерс, свих 12 дечака и њихов тренер извучени су из пећине.

12.25 – И једанаеста особа спасена из пећине. 

11.35 – Очевидац наводи да је на носилима изнесен још један дечак, јавља британска агенција.

11.15 – Девета особа извучена из пећине, јавља Ројтерс.

9.45 – Један од ронилаца међународног спасилачког тима Иван Караџић, волонтер српског порекла рођен у Данској, каже за Би-Би-Си да су дечаци изузетно снажни и сталожени. 

После тродневне акције, међународни тим спасилаца извукао је данас из пећине преосталу четворицу дечака и њиховог тренера, потврдили су представници тајландске морнарице, jaвља Ројтерс.

Како Би-Би-Си преноси за сада нема података о лекару и три спасиоца који су последњих дана били са дечацима.

Шеф мисије спасавања и гувернер провинције Чианг Раи у којој се налази пећина Наронгсак Осотанакорн описао је мисију спасавања као "Тим Уједињених нација", будући да су у њему били специјалци и волонтери из Велике Британије, Кине, Мјанмара, Лаоса, Аустралије, САД, Јапана и многих других земаља.

Локално становништво које живи у близини пећине давало је током акције спасавања свој допринос спремајући храну, чистећи опрему ронилаца и обезбеђивањем бесплатног превоза.

Како преноси Би-Би-Си, атмосфера код пећине је тренутно весела.

Акцију спасавања поздравили су светски лидери – амерички председник Доналд Трамп, британска премијерка Тереза Меј и немачка канцеларка Ангела Меркел.

Током јучерашње акције извучена су четворица дечака, и прекјуче такође четворица.

Великим напорима спасилаца и ронилаца дечаци и тренер извучени су из поплављене пећине, где су се налазили од 23. јуна. 

Родитељи су видели осморицу дечака спасених током претходна два данас и они се тренутно налазе у болници, рекао је секретар Министарства здравља Тајланда Џедсада Чокдумронгсук.

Секретар додаје да су родитељи децу видели кроз заштитно стакло, јер још обављају прегледе како би се утврдило да ли неки од дечака имају инфекције, преноси АП.

Чокдумронгсук каже да постоји могућност да двојица дечака имају плућне инфекције, али да су "здрави и насмејани".

"Деца су фудбалери, имају јак имунитет. Сви су весели и срећни што ће изаћи, али свакако их мора прегледати доктор", рекао је секретар, додајући да ће у болници остати и до седам дана.

АП наводи да доктори опрезно поступају са децом, а секретар је рекао да до сада нису имали овакву ситуацију.

Дечацима је апетит добар, рекли су да су страшно гладни и за доручак су тражили хлеб са чоколадним преливом, чему су се првобитно противили доктори, јер су дечаке хранили лако варљивом и углавном безукусном храном, али су на крају попустили, наводи Ројтерс, позивајући се на изјаву секретара.

Напади и одбрана тренера

Акапол Чантавонг, 25-годишњи фудбалски тренер са Тајланда који је повео 12 дечака из свог клуба у пећину, за неке је главни кривац за ову несрећу.

Међутим, на друштвеним мрежама многи с Тајланда и из других делова света стали су у његову одбрану.

Они му дају заслуге за то што су дечаци били добро и после 15 дана проведених у поплављеној пећини, пренео је хрватски портал Индекс.

"Са 25 година овај тренер је и сам још дете. Али очито је био велика инспирација дванаесторици дечака чији морал, изгледа, никад није пао упркос свему кроз шта су прошли. Велико поштовање за овог тренера", написала је једна жена.

Други корисник Твитера, награђивани писац Аџад Назир, открио је како је Акапол изгубио породицу још као дете.

Након ове трагедије отишао је у самостан, али се ипак вратио и на крају "цео свој живот посветио тренирању деце".

"Одржао је 12 деце у животу без хране и светла девет дана. Он ће сутра последњи изаћи, а има само 25 година. Не заборавите на њега", навео је Назир.

Његова тетка је, такође, стала у одбрану младог тренера, тврдећи да је он добра особа и да није хтео да доведе децу у тако опасну ситуацију.

Акапол је у пећини написао писмо својој тетки и баки које су га одгајиле кад је остао без родитеља, пославши га преко спасилаца.

"Мојој тетки и баки, добро сам, не брините о мени превише. Чувајте своје здравље. Тетка, молим те, реци баки да ми направи сок од поврћа и запечену свињетину кад изађем. Доћи ћу и појести то. Волим вас све."

Написао је писмо и родитељима деце која су с њим остала заробљена у пећини, молећи их да му опросте за његову несмотреност.

"Драги родитељи, сва деца су добро. Ту су људи који се заиста добро брину о њима. Обећавам да ћу се бринути о деци најбоље што могу. Хвала вам за вашу подршку. Родитељи, заиста ми је жао", написао је млади тренер.

Родитељи су му одговорили.

"Драги тренеру Аке, ми родитељи чланова фудбалског клуба верујемо у тебе и твој дух, верујемо да си се добро бринуо о деци. Само желимо да знаш да ово није твоја кривица. Ми те не кривимо и само желимо да ни ти не кривиш себе. Разумемо ситуацију која се догодила и подржавамо те. Ценимо твоју подршку и бригу за нашу децу. Чекамо вести да сте сви изашли из пећине сигурно, што пре, то боље", наведено је у писму родитеља дечака, пренео је Индекс.

Број коментара 15

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво