Пенс: Избори у Венецуели превара, нећемо седети скрштених руку

Нелегитиман резултат лажног процеса је још један ударац за демократску традицију у Венецуели, изјавио је потпредседник САД Мајк Пенс након што је Николас Мадуро победио на председничким изборима. И Мајк Помпео је јуче одржане изборе у Венецуели назвао преваром.

Мајк Пенс назвао је председничке изборе у Венецуели "преваром" и поручио да САД неће седети скрштених руку док се Венецуела распада, а "патња храброг народа" у тој земљи наставља.

"Избори у Венецуели су били превара - нити слободни, нити праведни", рекао је Пенс након што је досадашњи председник Николас Мадуро освојио нови шестогодишњи мандат на изборима одржаним у недељу.

Пенс је у саопштењу оценио да је "нелегитиман резултат овог лажног процеса" још један ударац за демократску традицију у Венецуели.

Додао је да Мадурова влада мора да омогући да хуманитарна помоћ стигне у ту земљу и да се глас народа чује.

Помпео: Венецуели прети изолација међународне заједнице

И државни секретар САД Мајк Помпео је поручио да САД осуђују јуче одржане председничке изборе у Венецуели, које је назвао преваром.

"Ови такозвани избори су напад на уставни поредак и увреда за традицију демократије Венецуеле. Док Мадуров режим не обнови демократски пут Венецуеле кроз слободне, фер и транспарентне изборе, влада се суочава са изолацијом међународне заједнице", поручио је Помпео.

Амерички државни секретар оптужио је владу Венецуеле да се мешала у изборе и тврди да је режим превише непопуларан и да се плаши својих грађана да би ризиковао слободне изборе и отворено надметање.

Као неке од примера навео је, како тврди, да је режим ућуткивао гласове који се с њим не слажу, да је забранио главним опозициониом партијама и њиховим лидерима да учествују на изборима и да је угушио слободу штампе.

Он је, такође, оптужио владу да је селективно делила храну како би манипулисала гласовима гладних грађана Венецуеле.

"САД стоје уз демократске земље у подршци народу Венецуеле и предузеће брзе економске и дипломатске акције како би подржале обнову њихове демократије", навео је Помпео у саопштењу.

Мадуро је освојио нови шестогодишњи председнички мандат на изборима одржаним у недељу, али његови главни противници те изборе не признају, тврдећи да је изборни процес био праћен многобројним нерегуларностима.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара