Оштра полемика Василија Небензје и Ники Хејли, СБ одбацио руску резолуцију

На захтев Русије, Савет Безбедности Уједињених нација расправљао је о ситуацији у Сирији после ваздушног напада САД, Британије и Француске на циљеве у тој земљи. Са само три гласа "за", СБ УН одбацио предложени текст Русије. Седницу обележила жучна расправа амбасадора Русије Василија Небензје и амбасадорке САД Ники Хејли.

19.50 – Завршена седница СБ УН.

19.25 – Са три гласа "за", осам "против" и четири уздржана, нацрт руске резолуције о осуди напада на Сирију, СБ УН је одбацио.

18.00 – Кинески амбасaдор при УН позвао је на поштовање територијалног интегритета свих земаља и додао да Пекинг осуђује сваки једнострани напад на суверену земљу.

17. 50 – Режим у Дамаску годинама је кршио међународно право, Париз и наши савезници нису више то могли да трпе, рекао је француски амбасадор при УН Франсоа Делатр, додавши да Повеља УН не сме да служи заштити криминалаца.

17.40 – Сила је морала да се употреби како би се сачували животи, нагласила је британска амбасадорка при УН Карен Пирс, додавши да Сирија није уништила сво хемијско оружје на шта се раније обавезала.

17.35 – САД су деловале у циљу да одврате режим у Дамаску од даљег коришћења хемијског оружја, а слике мртве деце у Думи нису "лажна вест", рекла је америчка амбасадорка при УН Ники Хејли, поручивши Русији да преиспита своје приоритете.

17.25 – Небензја истиче да су научна постројења на коју је извршен напад служила да побољшају економију земље. "Зар желите да вратите Сирију у камено доба? Пре сукоба у Сирији, она је важила за једну од најразвијенијх земаља Блиског истока", нагласио је руски амбасадор.

17.20 – САД чине катастрофалну ситуацију у Сирији још гором, разарајући систем међународног права као што је то био случај у бившој Југославији, Либији и Ираку, рекао је амбасадор Русије при УН, Василиј Небанзја.

17.15 – Генерални секретар УН Антонио Гутерес рекао је да тврдње у хемијском нападу у Думи треба да испита тим стручњака Организације за забрану хемијског оружја (OPCW), који се већ налази на терену.

17.10 – Позивом да представник Сирије приступи седници, почео је састанак Савета Безбедности УН о ситуацији у Сирији.

Савет безбедности Уједињених нација одбацио је разолуцију Русије, коју је Москва, након напада на Сирију, предложила. У тексту у који је Ројтерс имао увид, осуђује се "агресија САД и њених савезника на Сирију и кршење међународног права и Повеље УН". 

Три чланице СБ УН гласале су "за", осам је било "против", док су четири гласа била уздржана.

За усвајање резолуције била је потребна подршка девет земаља и да ниједна од пет сталних чланица СБ УН, тј. Русија, Кина, Француска, Британија или САД не уложи вето.

Амбасадор Русије при УН, Василиј Небанзја рекао је на седници да САД чине катастрофалну ситуацију у Сирији још гором, разарајући систем међународног права као што је то био случај у бившој Југославији, Либији и Ираку.

Небензја истиче да су научна постројења на коју је извршен напад служила да побољшају економију земље.

"Зар желите да вратите Сирију у камено доба? Пре сукоба у Сирији, она је важила за једну од најразвијенијх земаља Блиског истока", нагласио је руски амбасадор.

Према његовим речима, земље које војне акције у Сирији правдају борбом против терориста заправо желе да распарчају ту земљу.

"Чини се да је коначно постало јасно да се они на Западу, који покушавају да оправдају своје војно присуство у Сирији неопходношћу да униште џихадисте, заправо сврставају са њима и желе да раскомадају ту земљу", рекао је Небензја.

Сматра да су ваздушни удари на Сирију погоршали хуманитарну ситуацију и изазвали нови талас избеглица из те земље и региона.

Америчка амбасадорка Ники Хејли жустро је одговорила, рекавши да су САД деловале у циљу да одврате режим у Дамаску од даљег коришћења хемијског оружја.

Слике мртве деце у Думи нису "лажна вест", рекла је америчка амбасадорка, поручивши Русији да преиспита своје приоритете.

САД су "спремне као запета пушка" да поново нападну Сирију, уколико влада председника Башара ел Асада поново одлучи да искористи хемијско оружје, додала је Хејлијева.

"Уверени смо да смо осакатили програм хемијског оружја Сирије. Спремни смо да наставимо са притиском, ако су довољно луди да нас тестирају", рекла је америчка амбасадорка, преноси Ројтерс.

Гутерес позива на уздржаност

Генерални секретар УН Антонио Гутерес позвао је све државе чланице СБ УН да "покажу уздржаност и да избегну акције које би могле да доведу до ескалације и погрошања патњи сиријског народа".

Додао је да се тим стручњака Организације за забрану хемијског оружја (OPCW) већ налази у Сирији, спреман да обиђе место наводног напада у Думи.

Претходно је руски министар спољних послова Сергеј Лавров снажно осудио напад, оценивиши га неприхватљивим и незаконитим.

Председник Русије Владимир Путин рекао је раније данас да садашња ескалација ситуације око Сирије има разоран утицај на целокупан систем међународних односа.

Са друге стране, амерички председник Доналд Трамп је поручио да је напад на Сирију, који је изведен прошле ноћи, "био савршен и да је није могао бити бољи".

Немачка канцеларка Ангела Меркел као и већина западних земаља укључјући и челнике ЕУ поздравили су напад, док су осуде стигле и из Кине и Ирана.

Број коментара 19

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 22. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара