Путин осудио напад на Сирију, сазива седницу Савета безбедности

Историја ће све ставити на своје место, као што је већ показала да је Вашингтон одговоран за масакре у Југославији, рекао је Владимир Путин поводом напада САД у Сирији. Савет безбедности Уједињених нација заседа у Њујорку на захтев Русије.

Руски председник Владимир Путин снажно је осудио напад на Сирију, упозоривши да садашња ескалација ситуације око Сирије има разоран утицај на целокупан систем међународних односа.

"Историја ће све ставити на одговарајуће место, као што је већ показала да је Вашингтон одговоран за масакре у Југославији", рекао је Путин, преноси РТ.

Путин је навео да Русија сазива хитан састанак Савета безбедности УН о агресивним акцијама САД и њихових савезника у Сирији. Седница почиње у 17 часова по средњеевропском времену.

"Русија снажно осуђује напад на Сирију, где руски војници помажу легитимној влади у рату против тероризма", истакао је руски председник.

Путин је закључио да "САД својим акцијама све више погоршавају хуманитарну катастрофу у Сирији, доносе патње цивилима и заправо повлађују терористима, који седам година киње сиријски народ и изазивају нови избеглички талас из те земље и региона као целине".

Лавров: Акције у Сирији - неприхватљиве и нелегитимне

Руски министар спољних послова Сергеј Лавров наводи да су акције САД и њихових савезника у Сирији "неприхватљиве и нелегитимне".

"Разговараће се о томе како западни партнери објашњавају своје потпуно нелегитимне и неприхватљиве акције. Амерички председник, британска премијерка и председник Француске тврдили су да поседују непобитне доказе да је хемијско оружје, пре свега, коришћено у Думи, а на другом месту, да је то урадио нико други до (председник Сирије) Башар ал Асад", рекао је Лавров на 26. седници скупштине Савета за спољну и одбамбену политику.

Захарова: Негативан утицај напада на мировне преговоре

Најновији ваздушни напади на Сирију, које предводе САД, негативно ће утицати на мировне преговоре, оценила је портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова.

"Ова акција даје снажан знак екстремистима и милитантима да раде исправне ствари", рекла је Захарова, преноси Ројтерс позивајући се на новинску агенцију РИА.

Захарова је претходно навела на свом налогу на Фејсбуку да су САД и њихови савезници извели војни удар на Сирију тачно у тренутку када је та земља добила шансу за мирну будућност.

"Они који стоје иза напада полажу право на морално вођство у свету и декларишу се као јединствени и ексклузивни. Потребна је сасвим посебна јединственост да се нападне сиријска престоница у тренутку када је Сирија добила најзад шансу за мир", навела је портпаролка руског Министарства спољних послова, преноси Тас.

Наводи да амерички и други западни медији треба да буду свесни своје одговорности за оно што се догодило.

"Бела кућа каже да се њена увереност у хемијски напад Дамаска заснива на медијима, извештајима о симптомима, снимцима и фотографијама као и на кредибилним информацијама. Након тог саопштења, амерички и други западни медији треба да буду свесни своје одговорности за оно што се догодило", навела је Захарова.

Током ноћи, као реакција на наводни хемијски напад у Думи – САД, Британија и Француска су напале циљеве у Сирији.

Француски министар спољних послова Жан Ив ле Дријан је рекао да је Русија, савезник сиријског председника Бшара ел Асада, била упозорена пре интервенције.

Москва је саопштила да ниједан од пројектила који су лансирани на Сирију није ушао у зону коју контролишу руски ПВО системи који штите области у Тартусу и Хмејмиму.

Број коментара 27

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
13° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара