Трамп: Одговор на хемијски напад у Сирији најкасније за 48 сати

Амерички председник Доналд Трамп снажно је осудио напад хемијским оружјем у Сирији током састанка владе у Белој кући и рекао да ће одлука о одговору САД бити донета у наредних 48 сати.

"То је био грозан напад, било је страшно, желим да осудим тај напад на невине Сиријце забрањеним хемијским оружјем", рекао је Трамп.

Председник САД каже да ће главну одлуку донети у наредних дан или два.

"Ми смо веома забринути када се овакве ствари догоде. Говоримо о човечанству и то не може бити дозвољено", додао је Трамп.

Трамп је истакао да је незадовољан због чињенице да истражитељи не могу одмах да одговоре ко стоји иза напада.

"Ако је то била Русија, ако је то била Сирија, ако је то био Иран, или ако су сви они заједно, то ћемо схватити и врло брзо ћемо сазнати одговоре", рекао је амерички председник.

Вашингтон је оптужио Москву и да је није испунила своју обавезу да ће окончати сиријски програм хемијског оружја, наводи Ројтерс.

Портпаролка Беле куће Сара Сандерс рекла је новинарима да је тај напад у складу са шемом коришћења хемијског оружја коју је успоставио председник Сирије Башар ел Асад, као и да Русија и Иран такође сносе одговорност због материјалне помоћи његовој влади.

Са друге стране, руско Министарство одбране саопштило је да није открило трагове хемијског напада у Источној Гути, тврдећи да су лекари руске војске испитали пацијенте у болници у Думи и да нису открили симптоме тровања хемијским оружјем.

У међувремену, амбасадори Русије и САД при УН Василиј Небензја и Ники Хејли разменили су тешке речи на седници Савета безбедности Уједињених нација поводом наводног напада хемијским оружјем на побуњенички град Думу у Сирији.

Дума је последњи град у области Источна Гута који је под контролом побуњеника и на њега је у петак сиријска војска покренула жесток напад.

Светски медији јуче су јавили да је у наводном хемијском нападу на Думу погинуле десетине цивила. Број страдалих кретао се од 40, како су известили АП и Ројтерс док је по Би-Би-Сију погинуло најмање 70 људи.

За сада нико независно није потврдио наводе о том нападу.

Број коментара 21

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 25. мај 2024.
24° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије