Москва: Нема трагова хемијског напада у Думи

Руска војска је саопштила да није открила трагове хемијског напада у сиријском граду Думи у коме су десетине људи погинуле, преноси "Интерфакс".

У саопштењу руског Министарства одбране наводи се да су лекари руске војске испитали пацијенте у болници у Думи и да нису открили симптоме тровања хемијским оружјем, преноси Ројтерс.

Дума је последњи град у области источна Гута који је под контролом побуњеника и на њега је у петак сиријска воска покренула жесток напад, при чему је погинуло на десетине људи.

Сиријска побуњеничка група Џаиш ел ислам оптужила је у суботу владине снаге да су бациле буре-бомбу са отровним хемикалијама на цивиле у Думи и навела да је том приликом повређено више од 500 особа.

Западни медији пренели су да је десетине особа убијено у том наводном нападу хемијским оружјем. Сиријска влада је, међутим, наводе о том нападу назвала "измишљотинама".

Агенције АП и Ројтерс јавиле су да је број мртвих мањи, око 40 њих, а Би-Би-Си је навео да има чак 70 мртвих, наглашавајући да нико независно није потврдио наводе о нападу хемијским оружјем.

САД и Европска унија су у недељу оптужиле сиријску владу да је извела напад хемијским оружјем на Думу, град у источној Гути који је под контролом побуњеника.

Амерички председник Доналд Трамп саопштио је да ће сиријски председник Башар ел Асад платити "високу цену" за "безумни хемијски напад".

Сиријска влада је одбацила да је извела било какав напад хемијским оружјем.

Руско Министарство спољних послова је саопштило да су наводи о хемијском нападу у Сирији лажни и да би свака војна акција предузета на основу тако "измишљених и исфабрикованих изговора" могла довести до тешких последица.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 17. јун 2024.
25° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије