Мугабе поднео оставку

Председник Зимбабвеа Роберт Мугабе (93) поднео је оставку, јавља "Ројтерс".

Мугабе је оставку поднео у писму које је прочитао председавајући парламента Џејкоб Мубенда.

Mугабе је, како преноси АП, написао да оставку подноси "одмах и добровољно", како би имао "лагани пренос моћи", након 37 година владавине. 

Како наводи британска агенција, посланици су одлуку Мугабеа дочекали са одушевљењем.

Владајућа партија Зимбабвеа ЗАНУ-ПФ саопштила је да ће отпуштени потпредседник Зимбабвеа Емерсон Мнангагва преузети место лидера земље у наредних 48 сати, након оставке председника Роберта Мугабеа.

Лидер владајуће партије Ловеморе Матуке изјавио је да Мнангагва, који је напустио земљу након што је отпуштен, "није далеко одавде", преноси АП.

Он је додао и да се радује предаји власти, тако да Мнангагва може брзо да почне да ради за земљу. 

Раније данас, парламент Зимбабвеа започео је поступак опозива председника те земље, Роберта Мугабеа.

Мугабе, који је на власти од стицања независности Зимбабвеа 1980. године, био је оптужен да је дозволио својој супрузи Грејс да узурпира "уставну власт" покушавајући да се наметне као његов наследник.

На почетку заседања, председавајући парламента рекао је да је поступак опозива "без преседана у историји независног Зимбабвеа", наводи Би-Би-Си.

Предлог за опозив Мугабеа подржала је и владајућа партија Зану-ПФ.

Претходно је Мугабе одбио да поднесе оставку упркос томе што је војска преузела власт и што су  грађани изашли на улице захтевајући његов одлазак са функције.

Амбасада САД у Зимбабвеу поздравила је оставку Роберта Мугабеа, а премијерка Британије Тереза Меј рекла је да то представља "прилику за нови пут". 

Остали аутори: Драгана Вукелић
број коментара 0 Пошаљи коментар