Више од 50 убијених и 515 повређених након пуцњаве у Лас Вегасу, нападач мртав

Више од 50 људи је страдало, а 515 повређено у пуцњави на концерту кантри музике у Лас Вегасу. Шеф полиције Лас Вегаса навео је да се нападач, по свему судећи, сам убио пре него што је полиција стигла да реагује. Исламска држава преузела одговорност за напад, пише "Индепендент". ФБИ међутим тврди да нападач није повезан са Исламском државом.

20.00 – Жена која је била у пратњи нападача напустила је САД, а реч је о особи од интереса за истрагу, саопштиле су америчке власти.  

18.45 – Амерички Федерални истражни биро тврди да нападач није повезан са Исламском државом.

18.00 – Број жртава напада у Лас Вегасу повећан је на 58, а 515 особа је повређено, саопштио је шериф локалне полиције Џозеф Ломбардо.

17.10 – Амерички председник Доналд Трамп обратио се поводом напада у Лас Вегасу, рекавши да је "нација данас уједињена у жалости, шоку и болу" и назвао напад "актом чистог зла".

16.10 – Британски Индепендент јавља да је Исламска држава преузела одговорност за напад у Лас Вегасу. Претходно ниједна америчка служба није нападача повезивала са деловањем радикалних исламиста. 

15.50 – Британска тенисерка Лора Робсон била је у Лас Вегасу у тренутку када је нападач отворио ватру. Било је стравично, написала је британска тенисерка на Твитеру.

15.15 – Шеф полиције Лас Вегаса навео је да је након пуцњаве више од 50 особа страдало, а више од 400 повређено и рањено, од којих је 15 у критичном стању, јавља извештач РТС-а.

14.50 – Председник Србије Александар Вучић упутио је телеграм саучешћа председнику САД Доналду Трампу поводом трагедије у Лас Вегасу. 

13.35 – Расте број жртава пуцњаве: 50 мртвих и 200 повређених, рекао је шериф.

12.25 – Нападач је идентификован као 64-годишњи Стивен Пeдок, пренео је Ен-Би-Си њуз.

11.30 – Полиција трага за женом азијског порекла Мерилоу Денли, како би је испитали у вези са пуцњавом у Лас Вегасу, објављено је на Твитер налогу полиције.

10.35 –  Више од 20 људи је убијено, а 100 рањено у пуцњави, саопштио је шериф Лас Вегаса.

09.35 – Полиција верује да нема више нападача у бекству, објављено је на званичном налогу на Твитеру.

09.05 – Један осумњичени за напад је савладан, саопштила је полиција.

08.50 – Две особе су убијене, а 24 превезене у болницу, рекао је портпарол болнице за Ројтерс.

Шериф локалне полиције Џозеф Ломбардо навео је да је након пуцњаве на музичком фестивалу "Рут 91 харвест" у том граду страдало 58 особа, а да је 515 повређено.

Прве информације указивале су на то да је нападач убијен на 32. спрату хотела, који се налази преко пута места где се концерт одржавао.

Међутим, како је шеф полиције рекао нападач се, по свему судећи, сам убио пре него што је полиција стигла да реагује.

Код себе је имао десет комада аутоматског оружја.

Полиција претражује његову кућу, а напад није означен као терористички јер се не знају политички ставови нападача.

Вишеструки убица из Лас Вегаса, белац Стивен Педок (64), становник Месквита у савезној држави Невади, нема криминални досије, па ни заустављања или кажњавања због саобраћајног прекршаја, саопштила је полиција.

"Не знамо још пуно о Педоку. Живи у нашем граду, али још није било никаквог полицијског контакта с њим", рекао је Квин Еверт, портпарол полиције у Мескиту.

Агент Ерон Роуз саопштио је да нападач није повезан са терористичком организацијом Исламска држава. Његова објава на конференцији за новинаре уследила је након што је Исламска држава преузела одговорност за напад, али није пружила доказе за своје тврдње, преноси АП. 

Та терористичка организација навела је да је нападач "војник" који је прешао у ислам пре више месеци. 

Званичници још треба да утврде мотив пуцњаве, али верују да је нападач деловао сам. 

Иначе, Мескит је градић са 20.000 становника, већином пензионера и голфера.

Градић има три велика казина, а према статистици, у самом месту се једном годишње догоди неко убиство, рекао Еверт новинарима, преносе агенције.

Ен-Би-Си је јавио да је Педок имао пилотску дозволу, а последњи пут ју је обновио 2010. године.

Портпарол америчке службе за унутрашњу безбедност изјавио је да за сада не постоје подаци који би указали на "кредибилну претњу" другим јавним местима у САД, пренео је АФП.

Полицијска станица Јужне Калифорније саопштила је да је један њихов припадник погођен ван дужности, док је био на концерту.

Неколико полицајаца из станице у Бејкерсфилду присуствовало је концерту, док је један рањен и превезен у болницу, али није у животној опасности.

Десетине полицијских возила појурило је према главној улици у Лас Вегасу, затворен је један њен део, као и део ауто-пута "Интерстејт 15", а неки летови су преусмерени.

Сведоци су за АП рекли да су видели да је блеснуло оружје на вишим спратовима казина "Мендалеј беј".

Председник САД Доналд Трамп изјавио је саучешће породицама настрадалих.

"Моје најискреније саучешће и саосећање са породицама жртава грозне пуцњаве у Лас Вегасу. Бог вас благословио", написао је Трамп на Твитеру.

Портпаролка Беле куће Сара Хакаби Сендерс рекла је да је Трамп упознат са дешавањима у Лас Вегасу, преноси АП.

Она додаје да Бела кућа пажљиво прати ситуацију и да ће пружити потпуну подршку државним и локалним званичницима.

Данашња пуцњава је најсмртоноснија у САД у последњих 25 година. Пре тога је најсмртоноснији напад био онај који се догодио 12. јуна 2016. године у геј клубу у Орланду, САД, приликом чега је усмрћено 49 особа.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво