Званичник САД само неколико сати на састанку Г-7 о животној средини

Шеф Агенције за заштиту животне средине Скот Пруит присуствовао је само првих неколико сати дводневног самита, на којем су се у Болоњи окупили највиши званичници за заштиту животне средине групе седам индустријализованих земаља света (Г7) како би размотрили актуелне разлике између САД и осталих чланица те групе када је реч о борби са климатским променама.

Скот Пруит се после само неколико сати вратио у Вашингтон на састанак кабинета, наводе амерички званичници, који нису именовани.

Пре повратка у САД, Пруитове колеге из Британије, Француске, Немачке, Канаде, Јапана и Италије изразиле су разочарање због недавне одлуке америчког председника Доналда Трампа да се САД повуку из споразума из Париза, потписаног 2015. године.

Преосталих шест чланица Г-7 сагласило се прошлог месеца на политичком самиту националних лидера, одржаном у Сицилији, да сарађује како би споразум из Париза био делотворан.

Очекује се да ће закључну декларацију министри за заштиту животне средине Г-7 издати у понедељак, наводи АП.

Трамп је раније рекао да ће се САД повући из Париског споразума о борби против климатских промена, чиме је испунио једно од својих главних предизборних обећања, али је изазвао критике лидера широм света.

број коментара 0 Пошаљи коментар