Трампова освета за Идлиб: Први директан напад САД на позиције сиријске војске

Са америчких разарача у источном Медитерану испаљено 50-60 ракета "томахавк" на позиције сиријске војске у бази Шајрат, јавља "Си-Ен-Ен". Операцију наредио Доналд Трамп као освету за напад снага Башара ел Асада у Идлибу. У виталном интересу САД је да зауставe употребу и ширење смртоносног хемијског оружја, поручио је амерички председник. Сиријска државна телевизија саопштила је да ће на америчку агресију сиријска војска жестоко одговорити. Сиријска државна новинска агенција САНА објавила да је у америчком ракетном нападу убијено девет цивила, укључујући четворо деце.

19.30 - Уништено је 20 сиријских авиона, објавила је ТВ станица Фокс, позивајући се на војне званичнике. У тренутку напада у бази се нису налазили руски авиони, наводи Фокс, преноси Тас.

17.15 – Почела седница СБ УН чије је одржавање затражила Русија.

16.15 – Америчка војска саопштила је да је 58 од 59 испаљених крстарећих ракета погодило циљеве у бази сиријске војске. Званичник који је тражио да не буде именован рекао је да са места напада и даље стижу информације.

15.35 – Савет безбедности УН састаће се на захтев Русије током поподнева како би разговарали о нападима САД на сиријску ваздухопловну базу, саопштиле су америчке дипломате. 

13.45 – Амерички ракетни напад на војну базу у сиријској провинцији Хомс је "безобзиран" и "неодговоран", саопштио је кабинет председника Сирије Башара ел Асада.

13.30 – Председник Русије Владимир Путин сазвао је седницу Савета безбедности Руске Федерације на којој је се расправљало о јачању руских ваздушних снага у Сирији, преноси Ројтерс позивајући се на руске медије.

12.45 – Сиријска државна новинска агенција САНА објавила је да је у америчком ракетном нападу убијено девет цивила, укључујући четворо деце.

12.15 – Руско Министарство одбране тврди да је ракетни напад САД на сиријски аеродром у провинцији Хомс одавно припремљен и оцењује да тај напад представља грубо кршење меморандума о безбедности летова над Сиријом.

10.45 – У ваздушним нападима САД на сиријску ваздухопловну базу уништено је девет авиона, али је главна писта "релативно нетакнута", саопштила је руска државна телевизија Росија 24.

10.15 – Русија је саопштила да суспендује договор са САД о избегавању сударања у сиријском ваздушном простору због америчког удара на сиријску војну базу.

09.45 – Сиријска војска је саопштила да је у америчком ракетном нападу на једну од њених ваздухопловних база убијено шест људи и да ће одговорити на напад. 

09.15 – Аустралијски премијер Малком Тернбул поздравио је амерички ваздушни напад на сиријску ваздухопловну базу, оценивши да је то "пропорционалан одговор с правом мером".

09.00 – Ниједан руски држављанин није повређен у америчком ракетном нападу на сиријску ваздухопловну базу Шајрат, наводи посланик руског парламента Дмитриј Саблин.

08.30 – Саудијска Арабија, Велика Британија, Израел, Пољска и Турска похвалиле су Трампов напад на Сирију, док је Иран осудио напад назвавши га "деструктивним и опасним".

08.00 Кремљ оцењује да су амерички напади у Сирији нанели штету односима између Русије и САД. 

07.40 – Ракетни напад који су САД извеле у Сирији био је "једини" и очекује се да остане тако, изјавио је неименовани амерички званичник за Ројтерс

07.30 – Сиријска Опсерваторија за људска права објавила је да су најмање четири војника убијена у нападу на ваздушну базу.

Амерички председник Доналд Трамп наредио је војну акцију као одговор на напад у Идлибу у коме се сумња да је коришћено хемијско оружје.

Напад је извршен са америчких војних бродова у источном Медитерану, испаљивањем 50-60 ракета "томахавк" на војну базу Шајрат из које су, како сматра Пентагон, полетели сиријски авиони који су извршили напад у Идлибу, када је више десетина људи погинуло.

Трамп је наредбу за напад издао са Флориде, а са америчким председником су у то време били државни секретар Рекс Тилерсон, као и његов саветник за безбедност Х. Р. Макмастер.

Како Си-Ен-Ен преноси, Трамп је током напада био на вечери са кинеским председником Си Ђинпингом, а секретар за одбрану Џејмс Матис га је све време информисао о операцији у Сирији.

У обраћању новинарима, Трамп је рекао да је наредио ракетне нападе на сиријску ваздухопловну базу јер је то "од виталног интереса за националну безбедност САД" и позвао све "цивилизоване нације" да се придруже његовој земљи у настојању да се оконча крвопролиће и покољ у Сирији и стави тачка на тероризам свих врста, преносе агенције.

"Вечерас сам наредио војни напад на позиције у Сирији са којих је извршен напад хемијским оружјем. Нема спора око тога да ли је Сирија користила забрањено оружје и прекршила обавезе које има под Конвенцијом о хемијском наоружању и игнорисала апеле Савета безбедности УН. Године покушаја да се промени Асадово понашање су пропале, и то веома драматично", рекао је Трамп.

Трамп је истовремено изразио наду да "док год се Америка залаже за правду, мир и хармонија ће на крају преовладати", навео је АФП.

Савет безбедности УН састаће се на захтев Русије током поподнева како би разговарали о нападима САД на сиријску ваздухопловну базу, саопштиле су дипломате САД.

Русија је затражила хитан састанак, оштро осудивши војну акцију САД као "агресију против суверене државе", преноси АФП.

Ројтерс преноси да ће састанак бити отворен за јавност.

Портпарол Пентагона капетан Џеф Дејвис изјавио је да је америчка војска унапред обавестила руске снаге о нападу на сиријску ваздухопловну базу и да у нападу нису погођени делови базе за које се верује да су у њима присутни Руси, а државни секретар САД Рекс Тилерсон каже да Вашингтон "није тражио никакву дозволу од Москве", преноси Ројтерс

"Нисмо тражили никакво одобрење од Москве. Сматрамо да је напад био пропорционалан и да показује да је (председник САД Доналд) Трамп спреман на предузимање одлучне акције као одговор на гнусна дела", рекао је Тилерсон. 

Француски дипломатски извори навели су да је амерички државни секретар Тилерсон министру спољних послова Француске Жан-Марку Ероу рекао да је Вашингтон желео да са савезницима "координише" напад на ваздушну базу.

"Амерички акт агресије против сиријских војних мета, уз коришћење неколико ракета", гласила је хитна вест сиријске телевизијске станице, објављена убрзо након што су САД објавиле да је дошло до удара.

Кремљ је саопштио да је председнички савет за безбедност изразио жаљење због штете коју је руско-америчким односима нанео напад САД на базу сиријске војске.

У саопштењу које су пренеле руске новинске агенције се наводи да су високи руски званичници који су присуствовали данашњем састанку описали америчке акције као "акт агресије у супротности са међународним правом".

Додаје се да је на састанку разговарано о "разним питањима везаним за наставак руских ваздушних операција подршке сиријској војсци у антитерористичким акцијама".

Кремљ је саопштио да су присутни изразили "дубоку забринутост због неизбежних лоших последица агресивних акција на заједничке напоре у борби против тероризма".

Сиријска војска: Одговорићемо на напад 

Сиријска државна новинска агенција САНА објавила је да је у америчком ракетном нападу убијено девет цивила, укључујући четворо деце.

САНА је навела да су цивили страдали у селима надомак базе и да је рањено још седам људи, а да су куће у тој области тешко оштећене.

Сиријска војска је саопштила раније данас да је у америчком ракетном нападу на једну од њених ваздухопловних база убијено шест људи и да је нанета велика штета.

У саопштењу команде се додаје да ће сиријска војска одговорити на овај напад тако што ће наставити кампању за "уништење тероризма" и повратак мира и безбедности у целој Сирији.

Сиријско председништво саопштило је да је напад САД на сиријску ваздухопловну базу у Хомсу повећао одлучност Сирије да порази побуњеничке снаге и обећало да ће убрзати операцију против њих, преноси Ројтерс.

Напад САД је, према саопштењу, описан као брзоплет и неодговоран и као показатељ да је Вашингтон "наивно повучен лажном пропагандом", где се мисли на оптужбе да је сиријска влада спровела хемијски напад ове недеље.

Раније данас и гувернер сиријске покрајине Хомс Талал Барази изјавио је да је у нападу на базу Шајрат убијено најмање пет, а рањено седам особа и да је у ваздухопловној бази пожар беснео више од сат времена после напада, пренела је Бета.

Барази је рекао да је та ваздухопловна база пружала ваздушну помоћ за војне операције против Исламске државе, источно од Палмире.

Сиријска Опсерваторија за људска права, са седиштем у Лондону, међутим, тврди да су најмање четири војника убијена, укључујући генерала.

Опсерваторија наводи да је у нападу уништено више од 10 хангара, складиште за гориво и ваздухопловна база.

Истакнути званичник сиријских побуњеника затражио је међународне ваздушне нападе на све сиријске ваздухопловне базе, након америчког ракетног напада на ваздухопловну базу у близини града Хомса.

Ројтерс наводи да је опозициона Сиријска национална коалиција поздравила америчке нападе на сиријску војну базу и навела да се нада да ће се они наставити како би се зауставили ваздушни удари које изводи сиријска влада и "коришћење међународно забрањеног оружја".

Либанска телевизија Ел Мајадин јавила је да је команда сиријске војске евакуисала већину борбених авиона из ваздухопловне базе пре него што су је погодиле америчке ракете.

Ракетни напад који су САД извеле у Сирији био је "једини" и очекује се да остане тако јер у овом тренутку не постоје планови за ескалацију, изјавио је неименовани амерички званичник за Ројтерс.

Тај званичник, који је инсистирао на анонимности, рекао је да се верује да напад не представља сигнал велике промене у фокусу председника САД Доналда Трампа који је сада усредсређен на домаћу политику. 

Очевидац америчког напада тврди да је у нападима погођен сиријски град Кан Шејкун, где је на десетине људи погинуло у недавном наводном нападу хемијским оружјем, пренео је Ројтерс.

Председник САД и Тилерсон су претходно за напад у Идлибу окривили сиријског председника Башара ел Асада. 

Према последњем билансу, најмање 86 људи, међу којима је 30 деце и 20 жена, погинуло је у нападу хемијским оружјем у тој побуњеничкој провинцији на северозападу Сирије.

Сједињене Државе су досада учествовале у рату у Сирији као део међународне коалиције, а ово је њихова прва самостална операција у шест година дугом рату.

Број коментара 104

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара