Пентагон представља Трампу војна решења за Сирију

Након напада у коме се сумња да је коришћено хемијско наоружање, Пентагон представља широк дијапазон војних решења за могуће учешће америчке војске у Сирији, саопштио је један званичник САД. Државни секретар Сједињених Држава Рекс Тилерсон каже да иза тог напада без сумње стоји Асадова влада. Упутио је и упозорење Русији, рекавши да би требало да "пажљиво размотри" своју подршку Асадовој влади.

Неке од могућности су напади, како би се приземљило сиријско ратно ваздухопловство, рекао је званичник који је желео да остане анониман.

Шеф Пентагона Џејмс Матис представиће решења председнику САД Доналду Трампу и званичницима његове администрације, као одговор на захтеве Беле куће, наводи званичник за АФП.

Пентагон већ дуже време има прегршт војних решења за Сирију, а САД од 2014. године ваздушним нападима гађају екстремисте на северу Сирије.

Огласио се и државни секретар САД Рекс Тилерсон, који је рекао да након наводног напада хемијским оружјем председник Сирије Башар ел Асад не би требало да влада над народом те земље и да стога САД разматрају правилан одговор на ту ситуацију.

Тилерсон је данас рекао да "нема сумње" да Асадова влада стоји иза напада у коме су погинуле десетине цивила у граду Идлибу на северу Сирије, преноси АФП.

Упутио је и упозорење Русији, рекавши да би требало да "пажљиво размотре" своју подршку Асадовој влади.

Додао је да су слике мртвих жена и деце престравиле све, а да се напади такве природе неће толерисати.

Председника Сирије Башара ел Асада од 2015. године снажно подржава Русија, стога ће било какав покушај приземљавања сиријског ратног ваздухопловства имати последице и по Русију, а може доћи и до нежељене погибије руског особља на земљи, наводи АФП.

Виши републикански сенатори Линдзи Грејем и Џон Мекејн рекли су да Асад покушава да тестира Трампову администрацију и да САД морају хитно реаговати.

"Асад је прешао линију коришћењем хемијског оружја. Порука од САД мора да гласи да то неће бити толерисано. Морамо показати да ниједна страна сила не може да штити Асада сада. Мора платити цену за овај ужасан напад", рекли су сенатори у заједничком саопштењу.

Број коментара 19

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 02. јун 2024.
29° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије