ИД преузела одговорност за напад у Лондону, преминуо још један рањени

Калид Масуд (52), рођен у Кенту на југоистоку Енглеске, извршио је нападе у Лондону и усмртио четворо, а повредио 28 особа. Осам особа ухапшено у рацији британске полиције у Бирмингему, дан пошто је Масуд аутомобилом улетео међу пешаке на Вестминстерском мосту, а затим убио полицајца који је обезбеђивао зграду Парламента. Исламска држава преузела одговорност за напад.

22.15 - Још једна жртва напада. Мушкарац повређен у нападу је преминуо, саопштила је полиција, преноси Ројтерс. Овим се број жртава попео на четири.

19.45 – Извештач РТС-а из Лондона јавља да се о нападачу зна и да је био врло религиозан, отац троје деце, професор енглеског језика. Још 1983. осуђен због насиља, а 2003. због поседовања ножа, али ништа од ових података полиција не потврђује. 

19.30  Хиљаде људи окупило се на Трафалгар скверу како би присуствовали бдењу за жртве. На бдењу су и представници града, верских заједница, јавља извештач РТС-а.

18.55 – Шесторо људи, који су раније данас међу ухапшенима због повезаности са нападом у Лондону, задржани због сумње да су припремали терористички напад. 

17.05  Напад у Лондону осудио Савет безбедности Уједињених нација.

16.30 – Нападач je идентификован као Калид Масуд (52), од раније познат органима реда, саопштила је полиција. Рођен је у Кенту, а детективи верују да је његово најскорије пребивалиште био Западни Мидлендс. 

15.40 Трећа жртва јучерашњег напада је учитељица Ајша Фрејд, пореклом из Шпаније. 

15.05 – Курт Кокрен, туриста из Сједињених Држава, трећа је жртва напада на мосту, пише Гардијан. Његова супруга Мелиса је у болници, написала је њена сестра на Фејсбуку. Брачни пар је у Лондону боравио како би прославио 25 година брака.

14.10 – Румунки која је пала у Темзу, када ју је џип ударио на Вестминстерском мосту, уклоњен је угрушак крви из мозга и она је у критичном стању. 

13.15 – Исламска држава преузела одговорност за напад, јавља Ројтерс

11.45 – Минутом ћутања Парламент одао пошту страдалима. Премијерка Тереза Меј изјавила да је нападач рођен у Лондону и да је био инспирисан исламистичком идеологијом.

11.30 – Ухапшена још једна особа због сумње да је повезана са јучерашњим нападом.

11.10 – Жена која је приликом напада у Лондону пала са моста је румунска држављанка, каже румунски министар спољних послова Јонут Валчу. У току седница Владиног комитета за безбедност у хитним ситуацијама, којој присуствује шеф лондонске полиције Крег Мери, сведок напада. 

09.45 – Иако је раније објављено да је у Лондону убијено пет, а рањено више од 40 особа, шеф службе за борбу против тероризма Марк Роули каже да је четворо мртвих, укључујући нападача, а да је 29 особа збринуто у болници, од којих је седам у критичном стању.

08.10 – Претпоставља се да је нападач у Бирмингему изнајмио аутомобил којим је улетео међу пешаке на Вестминстерском мосту у Лондону, јавља извештач РТС-а Биљана Радуловић. Потврђено да је иста особа извршила напад и испред Британског парламента.

Британска полиција је извршиоца јучерашњег напада на Британски парламент идентификовала као Калида Масуда (52), рођеног у Кенту на југоистоку Енглеске. Детективи верују да је његово најскорије пребивалиште био Западни Мидлендс.

Масуд је био неколико пута осуђиван због напада, укључујући тешке телесне повреде, поседовање оружја, али и због нарушавања јавног реда. Полиција је саопштила да он раније није био осуђиван због тероризма.

Мушкарац је извео смртоносни напад у самом седишту британских власти у центру Лондона, тако што је најпре аутомобилом газио пешаке на Вестминстерском мосту преко реке Темзе, а потом је, машући ножем, утрчао у двориште Парламента и убио полицајца који је, како се наводи, био ненаоружан.

Полиција је, према речима очевидаца, два пута пуцала у нападача. Иако му је пружена хитна медицинска помоћ, преминуо је на лицу места.

У склопу антитерористичке истраге, наоружани полицајци спровели су рацију у једној кући у Бирмингему и затворили пет главних прилаза и неколико других рута које се налазе у близини те куће, јавља Скај њуз.

Како се наводи, иако су улице поново отворене за саобраћај, полиција се и даље налази у том крају. Такође, и Вестминстерски мост је поново отворен.

Медији преносе да је укупно осам ухапшених, а у полицији нису желели да коментаришу рацију из, како су навели, "оперативних разлога".

Осим у Бирмингему, полиција је на још пет локација интервенисала, јавља извештач РТС-а.

Извештач РТС-а јавља да се претпоставља да је аутомобил којим је нападач улетео међу пешаке на Вестминстерском мосту изнајмљен у Бирмингему. 

Акција полиције повезана је са јучерашњим нападом у Лондону, када је, према првим званичним информацијама, пет особа убијено, међу којима и нападач, а више од 40 рањено.

Међутим, Марк Роули каже да је у јучерашњем нападу било четворо мртвих, укључујући и нападача, а да је 29 повређених збринуто у болници, од којих је седам у критичном стању. У међувремену, полиција је саопштила да је 75-годишњи мушкарац рањен у нападу преминуо, тако да се број жртава попео на четири.

Током напада убијени су полицајац и два пролазника, док је четврти убијени нападач, каже Роули. Реч је о 48-годишњем полицајцу Киту Палмеру, који је обезбеђивао зграду парламента.

Убијени пролазник је туриста из САД Курт Кокрен, који је од повреда преминуо у болници. Његова супруга Мелиса је тешко повређена и бори се за живот. Страдао је још један пролазник и реч је о учитељици Ајши Фрејд, пореклом из Шпаније.

Jeдна од повређених на Вестминстерском мосту је и Румунка, која је након што ју је ударио џип, пала у Темзу. Њој је у болници отклоњен угрушак крви из мозга и њено стање је сада критично, рекао је амбасадор Румуније у Британији Дан Михалаке.

Додао је да је жена, која за сада није именована, пребачена у другу лондонску болницу која је боље опремљена да се стара о њеним повредама. Михалаке је рекао да њена породица путује за Лондон, а она је била са дечком у том граду како би прославили његов рођендан.

Након напада, у медијима и на друштвеним мрежама објављено је име мушкарца за којег се првобитно мислило да је извео напад у Лондону. Наводно је било речи о проповеднику из Хекнија, који је био познат по ширењу мржње, а његово пуно име је Абу Изадин Тревор Брукс.

Ипак, његов брат је потврдио да је "Изадин још у затвору па зато није могао бити нападач", преноси Индепендент. Изадин је наводно већ дуго познат властима због повезаности с тероризмом.

Иначе, британска престоница функционише нормално, осим код зграде Парламента, где су околне улице и прилаз затворени, као и станица метроа. Такође, полиција упозорава грађане да не иду у одређене делове града. У току је форензичко испитивање, а докази се и даље прикупљају.

Заставе на згради Британског парламента спуштене су на пола копља, а минутом ћутања присутни су одали пошту страдалима у нападу. У обраћању посланицима, премијерка Тереза Меј је навела да је нападач рођен у Великој Британији и да је био инспирисан исламистичком идеологијом.

Мејова је јуче рекла да је напад "болестан и изопачен" и поручила да нападач није случајно изабрао Лондон, с обзиром на то да је реч о граду у Енглеској где се може видети највише етничких различитости и највећи број мањина – у самом граду живи више од 40 одсто људи афричког и азијског порекла.

Полиција је најавила да ће бити укинута одсуства и да ће се појачати дежурство полицајаца.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 01. јун 2024.
21° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије