Европа о Брегзиту, Штајнмајер: Ово је тужан дан

Немачки министар спољних послова Франк Валтер Штајнмајер изјавио је да је ово "тужан дан" за ЕУ и Велику Британију, пошто су Британци на референдуму изгласали излазак из ЕУ. Председник ЕП Мартин Шулц очекује да ће преговори око изласка Британије убрзо почети. Председник Европског савета Доналд Туск поручује да је ЕУ одлучна да одржи једниство. Марин ле Пен жели референдум о чланству ЕУ у Француској.

Након што су Британци на референдуму изгласали излазак из ЕУ, стижу реакције из Европе.

Председник Европског савета Доналд Туск убеђен је да Европска унија има будућност и поручује да оно што их не убије може само да их ојача.

"Данас, у име 27 лидера, могу да кажем да смо одлучни да одржимо наше јединство", рекао је Туск новинарима у Бриселу и додао да је ово "историјски тренутак, али сигурно не тренутак за хистеричне реакције".

Додаје да неће бити никаквог правног вакуума.

"Све док Велика Британија не буде и формално напустила Унију, закони Уније ће наставити да се примењују и унутар те земље, а под тим мислим како на права, тако и на обавезе", рекао је председник Европског савета Доналд Туск.

Председник Европског парламента Мартин Шулц очекује да ће преговори око изласка Британије из Европске уније убрзо почети.

"Уједињено Краљевство је одлучило да иде својим путем. Мислим да економски показатељи овог јутра показују да ће то бити веома тежак пут", рекао је Шулц за немачку ТВ станицу ЗДФ, пренео је Ројтерс.

Напоменуо је да је фунта у паду после референдума у Британији, истичући да "не жели да евро искуси нешто слично".

Шулц додаје да је европско јединствено тржиште најјаче појединачно тржиште на свету и да је Велика Британија управо прекинула односе са њим.

"То ће имати одређене последице. Не верујем да ће друге земље бити охрабрене да крену тим веома опасним путем", истакао је Шулц.

Шеф Европске комисије Жан Клод Јункер негирао је да је шокантни резултат Брегзита почетак дезинтеграције тог блока.

На питање новинара да ли је резултат Брегзита "почетак краја Европске уније", Јункер је рекао: "Не".

Европски комесар за проширење Јоханес Хан истакао је да исход референдума у Великој Британији не сме и неће зауставити процес ширења ЕУ.

"ЕУ је и даље привржена ширењу ЕУ и у то нема сумње. Наставићемо посао који смо започели, а који није ни близу завршетка", поручио је Хан.

Висока представница за спољну политику и безбедност Европске уније Федерика Могерини изјавила је да ће Унија ће наставити да функционише као важан играч на светској сцени упркос одлуци Британаца да иступе из блока, преноси Ројтерс.

Могеринијева је истакла да је "стални члан Савета безбедности Уједињених нација и једна од највећих војних сила ЕУ, Велика Британија, представљала један од најутицајнијих гласова у 28-чланом блоку у позиву на увођење санкција Русији због сукоба у Украјини".

Словачки министар спољних послова Мирослав Лајчак, чија земља 1. јула преузима шестомесечно председавање Европском унијом, изјавио је данас да Британија мора убрзо да обавести своје партнере у Унији кад планира да напусти тај блок.

Лајчак је рекао да је "преовлађујући осећај међу државама чланицама да не можемо да чекамо док британска Конзервативна странка не изабере новог председника", пренела је агенција АП.

На питање новинара да ли Брисел може да чека до октобра да Британија обавести Европу о својим намерама, Лајчак је одговорио: "Ја то једноставно не могу да замислим. Немамо тај луксуз да толико чекамо."

Немачка канцеларка Ангела Меркел оценила је да је одлука Британије да изађе из ЕУ "прекретница за европски процес уједињења", али је и упозорила земље чланице да не извлаче исхитрене закључке у вези са том одлуком пошто то доводи у ризик даљу поделу Европе.

Немачки министар спољних послова Франк Валтер Штајнмајер је, спремајући се за састанак министара спољних послова ЕУ у Луксембургу, навео да је данас "тужан дан" за Европску унију и Велику Британију, пренео је Би-Би-Си.

Француски предсденик Франсоа Оланд рекао је да поштује одлуку Британаца да напусте ЕУ и да преговори о иступању морају бити брзи.

Оланд је рекао да су резултати Брегзита "поставили озбиљан изазов за ЕУ" и да блок сада мора да се фокусира на своје приоритете а то су, према Оландовим речима, безбедност, одбрана, заштита граница, повећање броја радних места и јачање еврозоне, преноси Ројтерс.

"Глас Британаца је тежак тест за Европу", рекао је Оланд у телевизијском обраћању.

Министар спољних послова Француске Жан Марк Еро изразио је жаљење због одлуке Британије на референдуму, истичући да Европа мора да поврати поверење народа.

С друге стране, лидерка крајње деснице Марин ле Пен изјавила је да би у Француској требало да буде организован сличан референдум о чланству ЕУ, пошто су Британци гласали за излазак из блока 28 чланица.

"Победа за слободу. Сада нам је потребан исти референдум у Француској и осталим земљама ЕУ", написала је Ле Пенова на Твитеру.

Такође, њен савезник у Холандији Герт Вилдерс из десничарске странке ПВВ позвао је на сличан плебисцит.

Холандски премијер Марк Руте изјавио је да је разочаран одлуком Велике Британије да напусти Европску унију, али да на њу треба гледати као на подстицај за спровођење реформи у Унији. 

Италијански премијер Матео Ренци изјавио је да је Европска унија попут куће коју треба реновирати, додајући свој глас "позиву за буђење" након одлуке Британије да напусти Унију.

Ренци је најавио да ће у понедељак посетити Берлин и да ће том приликом разговарати са Ангелом Меркел Франсоа Оландом о последицама резултата референдума у Британији.

Шеф пољске дипломатије Витолд Вашчиковски оценио је да је гласање грађана Велике Британије за излазак те земље из ЕУ "лоша вест" за Европу и Пољску.

Чешки премијер Бохуслав Соботка поручио је да ЕУ мора "брзо да се мења", не само зато што су британски грађани гласали за излазак из ЕУ већ и да би ЕУ ојачала подршку својих грађана.

Мађарски премијер Виктор Орбан наглашава да одлука Британије да напусти Европску унију показује да Брисел мора да слуша глас народа и да пружи ваљане одговоре на кључна питања као што је миграција, јер је питање миграције одиграло кључну улогу током дебате у Британији.

Министар иностраних послова Аустрије Себастијан Курц оценио је да ће Унија опстати, али да мора да се мења.

"Када једна већа чланица жели да изађе из ЕУ долази до великих промена. Исход референдума је дефинитивно земљотрес", нагласио је Курц.

Вршилац дужности премијера Шпаније Мариано Рахој сматра да ЕУ сада треба да се фокусира на економски раст, радна места и јачу интеграцију.

Рајох истиче да све државе чланице ЕУ морају да размисле како да ојачају дух европског пројекта и заједничких интереса, симпатија и привлачности које грађани осећају према Унији.

Словачки премијер Роберт Фицо оценио је да излазак Велике Британије из ЕУ није никаква трагедија, већ реалност на коју ЕУ мора да реагује хитро и измени своју миграцијску и привредну политику којим су незадовољне масе Европљана.

Грчки премијер Алексис Ципрас изјавио је да је одлука Британије симптом дубље слабости у Европи којом се мора хитно позабавити.

Бивши чешки председник Вацлав Клаус сматра да су Британци на референдуму спасили Европу.

"Данас је сјајан дан, изузетан дан зато што је то што се десило јуче у Великој Британији огромна победа свих европских демократа, свих људи који желе да живе у слободном свету и који су тотално незадовољни у ком правцу иде Европска унија", рекао је Клаус чешком радију Радиожурнал.

Немачки вицеканцелар Зигмар Габријел је у првом реаговању на резултат референдума у Британији, објавио на Твитеру: "Дођавола! Лош дан за Европу".

Габријел, који је и министар економије, потом је за лист Билд рекао да је Брегзит "шанса за нови почетак", али да Европа не сме да се врати на старо.

Словеначки председник Борут Пахор рекао је да Европску унију, без обзира на исход британског референдума, очекују неизбежне промене.

Европска унија се, без обзира на резултат референдума у Великој Британији, налази пред "неизбежним променама" јер она каква је сада не може опстати, рекао је Пахор на конференцији за новинаре након сусрета са хрватском председницом Колиндом Грабар Китаровић.

Словеначки премијер Миро Церар истиче да је одлука британских бирача о изласку из Европске уније помало изненадила словеначку политику која оцењује да би то могло имати негативне последице за будућност интеграције и изазвати дезинтеграцијске процесе, а каже да она може довести до кратког раздобља несигурности у ЕУ.

Норвешка премијерка Ерна Солберг каже да ће одлука британских гласача да напусте ЕУ бити "подстицај екстремним снагама које желе да буде мање сарадње у Европи". 

Папа Фрања изјавио је да британску одлуку о напуштању Уније мора да прати "гарантована добробит" и за Велику Британију као и за друге државе Европе.

Папа је рекао да се "резултат референдума мора поштовати јер је то воља народа", преноси Ројтерс.

Председник одбора министара финансија еврозоне, Јерун Дајселблум, изјавио је да нема разлога за сазивањем састанка тог тела након британског гласања за излазак из Европске уније. 

Међународне организације о Брегзиту

Генерални секретар УН Бан Кимун очекује да ЕУ остане чврст партнер УН након одлуке Велике Британије да напусти Унију, наводи се у саопштењу, пренела је агенција АФП.

Бан се нада да ће Британија и даље бити светски лидер на многим пољима, укључујући развој.

СТО је саопштила да је спремна да помогне и Великој Британији и ЕУ након гласања о изласку из блока.

"Светска трговинска организација је спремна да помогне и Британији и ЕУ на сваки могући начин", објавио је директор организације Роберто Азеведо на свом Твитер налогу.

Генерални секретар Савета Европе Торбјорн Јагланд изјавио је да се мора поштовати демократска одлука референдума у Британији.

"Најбољи пут напретка за ЕУ је сада да сарађује са британском владом како би се нашао најприхватљивији исход за грaђане Британије и Европе", навео је Јагланд у саопштењу.

Број коментара 21

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 02. јун 2024.
20° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије