Истрага о браћи Абдеслам покренута па прекинута пре Париза

Белгијска полиција је о браћи Абдеслам водила истрагу прошле године, али ју је прекинула због недостатка доказа, девет месеци пре напада у Паризу у којима су они учествовали, објавио је лист "Соар".

Званичан извештај је поднет белгијском парламентарном одбору са задатком да истражи пропусте белгијских власти уочи напада у Паризу у новембру у којима је погинуло 130 особа.

Према тим наводима, полиција је одустала од праћења браће Салаха и Брахима Абдеслама девет месеци пре терористичког напада у Паризу због недостатка доказа, преноси АФП.

Салех Абдеслам, једини преживели осумњичени за напад у Паризу, ухапшен је у Бриселу у марту ове године, а његов брат Брахим се дигао у ваздух током напада у Паризу.

Локална полиција у Моленбеку је обојицу пријавила федералним властима у јануару 2015. године када је тужилац наложио федералној полицији да обрати пажњу на ову браћу, укључујући и прислушкивање и праћење мејлова.

Али полиција никад није испитала наводе јер није имала довољно људи и средстава, преноси АФП.

Белгијске власти нашле су се на мети критика најпре због тога што нису учиниле више да спрече масакр у Паризу у новембру, а потом и због напада у Бриселу 22. марта након чега је утврђено да су постојале везе између нападача у ова два града.

број коментара 0 Пошаљи коментар