Саудијска Арабија погубила 47 људи, Иран и Јемен бесни

Саудијска Арабија погубила је данас 47 људи осуђених за тероризам укључујући истакнутог шиитског свештеника Нимр ел Нимритса. Жестоке реакције у Ирану, Ираку, Јемену, Бахреину и другим земљама региона. Протести у Бахреину, полиција употребила сузавац. Марш студената муслиманске вере у Ирану.

Већина погубљених били су укључени у нападе Ал Каиде од 2003. до 2006. године, навело је саудијско министарство унутрашњих послова у саопштењу, преноси Ројтерс.

Иран, у коме већину чине шиити упозорио је да ће Саудијску Арабију "скупо коштати" погубљење Ел Нимритса.

АП оцењује да би погубљење Ел Нимритса могло подстаћи демонстрације шиита који су у мањини у Саудијској Арабији, која је углавном концентрисана на истоку државе и Бахреину.

Ел Нимритс је жестоко критиковао владу на Бахреину где је монархија на чијем су челу припадници сунита угушила протесте шиита 2011. године.

Амнести интернешенел је оценио да је убиство свештеника било део кампање саудијских власти да сузбије противнике.

Пре хапшења 2012. године Ел Нимритс је рекао да народ не жели владаре који убијају демонстранте.

Саудијско министарство унутрашњих послова оптужило је Ел Нимритса да стоји иза напада на полицију и да ради за шиитски Иран, највећег регионалног ривала Саудијске Арабије.

Оштре реакције због погубљења свештеника

Погубљење свештеника Ел Нимритса изазвало је жестоке реакције у Ирану, Ираку, Јемену, Бахреину и другим земљама региона.

Иранско Министарство спољних послова оптужило је Саудијску Арабију да подржава тероризам и убија противнике режима, преноси Ројтерс.

"Саудијска Арабија подржава терористе и радикалне суните, убијајући и сузбијајући оне који критикују владу у земљи", саопштио је портпарол министарства Хусеин Џавер Ансари, како преноси ИРНА.

Бивши премијер Ирака Нури ел Малики сматра да ће погубљење "угледног свештеника" обележити крај владе Саудијске Арабије.

"Оштро осуђујемо те гнусне секташке праксе и сматрамо да ће погубљење свештеника Ел Нимра срушити саудијски режим као што је и погубљење мученика (Мухамеда Бакира) ел Садра Садама (Хусеина)", рекао је Малики говорећи о истакнутом шиитском свештенику убијеном 1980. године.

Угледни ирачки свештеник Моктада ел Садр позвао је Ирак и земље Персијског залива на демонстрације због погубљења Ел Нимра.

"Тражим шиитима у Саудијској Арабији да покажу храброст у свом одговору чак и путем мирних демонстрација, као и шиити у Персијском заливу, како би зауставили неправду и тероризам владе у будућности", навео је Ел Садр на свом вебсајту.

Огласио се и јеменски покрет Хути који је саопштио да је реч о "светом свештенику" оштро критикујући власт у Саудијској Арабији.

"Краљевска породица Ел Сауд је данас погубила светог ратника, великог свештеника Нимр Бакр ел Нимритса после лажног суђења које је представљало јасно кршење људских права", наведено је на званичном сајту Хута.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво