Ахтисарију Нобелова награда за мир

Бивши фински председник и творац плана на основу којег је Косово средином фебруара једнострано прогласило независност, Марти Ахтисари, добитник је овогодишње Нобелове награде за мир.

У саопштењу Комитета за доделу Нобелове награде наводи се да је награда додељена за, "вишедеценијско ангажовање и посредовање у успостављању мира и решавању конфликата на више континената".

Током богате посредничке каријере, Ахтисарија је британска влада именовала за посредника у процесу разоружања Ирске републиканске армије, ИРА, а након демилитаризације био је и на челу Иницијативе за управљање кризама, која се бавила одржавањем мира и развојем проблематичних региона.

Осим Северне Ирске, бившем финском председнику се приписује успех мировних преговора између Покрета за ослобођење Ацеха и индонежанске владе.

"У последњих 20 година, био је значајна фигура у подухватима усмереним ка решавању неколико озбиљних и трајних конфликата. Дао је конструктиван допринос решавању конфликата у Северној Ирској, централној Азији и Рогу Африје", наводи се у објашњењу Комитета за доделу Нобелове награде, који је, такође, поменуо и Ахтисаријев допринос на Косову, у Намибији и Ираку.

Од осамдесетих година прошлог века, Ахтисари је био у улози мировног посредника у Намибији, Северној Ирској, индонежанској провинцији Ацех, у Азији, Ираку и на Косову.

Ахтисари на Косову 

Ахтисари је био специјални изасланик УН у преговорима о коначном статусу Косова, којим су отворена врата једностраног проглашења независности, што је, касније, довело до блокаде Савета  Безбедности и спора пред Међународним судом правде. 

Гнев српских власти заслужио је изјавом да Србија "сноси историјску одговорност" и да су "Срби као нација криви" за злочине почињене над косовским Албанцима током сукоба 1998. и 1999. године.

Ахтисари се, касније, донекле оградио од таквих изјава, рекавши да "свака нација носи терет, који мора да плати", након чега га је тадашњи премијер Србије Војислав Коштуница оптужио да се ставио на страну Албанаца у преговорима о статусу Косова.

Заједно са бившим руским премијером Виктором Черномирдином Ахтисари је у пролеће 1999. године преговарао са бившим председником СРЈ Слободаном Милошевићем о окончању НАТО бомбардовања СР Југославије.

Норвешки Комитет за доделу Нобелове награде, изабрао је Ахтисарија међу 197 кандидата.

Лауреату, такође, припада и златна медаља као и новчани износ од 1.400.000 долара.

Број коментара 46

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво