Читај ми!

Мигранти штрајкују глађу у Чешкој

Више десетина миграната почело је штрајк глађу у једном од затворених центара у Чешкој, у знак протеста против дужине њиховог боравка, саопштили су волонтери који посећују објекат. Мигранти страхују и да би могли бити депортовани у Ирак а захтевају такође да власти престану да их држе у притвору дуже од 90 дана.

Чешка је избегла велике миграције преко своје територије јер су стотине хиљада људи који беже од рата на Блиском истоку и сиромаштва, изабрало лакши пут од Балкана до Немачке који води кроз Аустрију.

Штрајк је почео у уторак, у новоотвреном центру Драхонице, 90 километара западно од Прага.

"Ујутро је било 44 људи који су почели штрајк глађу, а у послеподневним сатима било их је више од 60", рекла је волонтерка Петра Дамс за Ројтерс.

Према њеним речима, напетост је порасла када је 40 људи певезено из Драховице у три сата ујутро, што је повећало страхове осталих од депортације.

Службеници у притвору нису били расположени за коментар.

Већина од 144 избеглице у Драхоницама је доведено из другог притвора у Бела Јазови, који је био оштро критикован због услова који су тамо владали.

Чешка притварања обично трају до 90 дана и примењују се на већину миграната који не траже азил у земљи.

За првих девет месеци, било их је 7.201, а многи су по ослобађању, наставили пут за Немачку.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи