УНЦХР: Избеглица није исто што и мигрант

Са близу 60 милиона присилно расељених људи у свету, све чешћа је наизменична употреба израза "избеглица" и "мигрант" у медијима и у јавним иступањима, али између та два термина постоји битна разлика и њихово мешање прави проблем припадницима ове популације.

Док су избеглице особе које беже од оружаних сукоба или прогона и које су заштићене у међународном праву као људи за које одбијање доделе азила може имати фаталне последице, мигранти бирају да оду не зато што су изложени директној претњи од прогона или смрти, већ углавном зато да би побољшали свој живот, објашњава шеф Одељења за медије у седишту УНХЦР-а у Женеви Адријан Едвардс.

У писаној изјави за Танјуг, он упозорава да политика има своје начине да се умеша у овакве дебате, при чему мешање избеглица и миграната може имати озбиљне последице по живот и безбедност избеглица.

Избеглице су, наводи, често у тако опасном и неподношљивом положају да прелазе међународне границе у потрази за безбедношћу у суседним земљама.

У међународним оквирима, те особе тиме бивају признате као "избеглице" са приступом помоћи коју им пружају државе, УНХЦР и друге организације, а признате су као такве управо зато што је за њих превише опасно да се врате својим кућама и зато што им је потребно уточиште на неком другом месту.

Избеглице не могу и немају где да се врате

Конвенција о избеглицама из 1951. године дефинише појам избеглице и наводи основна права која државе морају омогућити избеглицама, при чему је један од најосновнијих принципа дефинисаних у међународном праву забрана протеривања или враћања избеглица у ситуације у којима би њихов живот или слобода били доведени у опасност.

Заштита избеглица, наводи Едвардс, има много аспеката, међу којима је заштита од враћања у опасност од које су побегли, приступ правичним и ефикасним азилним процедурама, те мере да се осигура поштовање њихових основних људских права да би им се омогућило да живе у достојанству и безбедности док им се истовремено помаже да нађу трајније решење.

"Државе имају првенствену одговорност да пруже ову заштиту. УНХЦР блиско сарађује са владама, саветује их и помаже им - у мери у којој је то потребно - да испуне своје обавезе", истиче Едвардс.

Мигранти се добровољно одлучују на сеобу

С друге стране, како објашњава, за разлику од избеглица које не могу безбедно да се врате кућама, мигранти се не суочавају са таквим препрекама за повратак, те уколико одлуче да се врате кући, они ће наставити да добијају заштиту своје државе.

"Мигранти одлучују да напусте своју земљу не зато што су изложени некој директној претњи прогоном или смрћу, већ у највећем броју случајева зато да би побољшали свој живот тако што ће наћи запослење, или у неким случајевима због образовања, спајања са породицом или других разлога", објашњава званичник УНХЦР.

Ова разлика је важна за појединачне владе, истиче Едвардс и указује да земље поступају са мигрантима у складу са сопственим имиграционим законима и процесима, док са избеглицама поступају у складу са нормама заштите избеглица и уточишта које су дефинисане у националном законодавству и у међународном праву.

"Државе имају одређене одговорности према свакоме ко тражи азил на њиховој територији или на њиховим границама", наглашава он.

Замагљивање ова два термина одвлачи пажњу од специфичних правних заштита које су избеглицама потребне и може смањити подршку јавности за избеглице и институт азила у време када је таква заштита потребна већем броју избеглица него икада раније, закључује Едвардс.

број коментара 2 Пошаљи коментар
(среда, 02. сеп 2015, 21:10) - Milan Svedska [нерегистровани]

Lepo covek kaze

"Избеглице су, наводи, често у тако опасном и неподношљивом положају да прелазе међународне границе у потрази за безбедношћу у суседним земљама."
Vazan detalj: "SUSEDNIM ZEMLJAMA", onda po tome gde spadaju "ovi"? Ispada da su migranti...
Nije im cilj ni evropska unija vec par njenih clanica. UN, EU i svi ostali prave velike greske. Treba pomoci ljudima u nevolji ali kad se sredi situacija u njihovim zemljama vratiti ih nazad odakle su dosli. 

(среда, 02. сеп 2015, 19:10) - anonymous [нерегистровани]

pojasnjenje

Izraz migranti se ne koristi slučajno. Korišćenjem tog termina zemlje uzročnici problema na Bliskom Istoku i u ostalim delovima sveta žele da smanje ili čak izbegnu odgovornost, predstavljajući ovu humanitarnu katastrofu kao stvar ličnog izbora - migraciju iz ekonomskih razloga.