УНЦХР: Избеглица није исто што и мигрант

Са близу 60 милиона присилно расељених људи у свету, све чешћа је наизменична употреба израза "избеглица" и "мигрант" у медијима и у јавним иступањима, али између та два термина постоји битна разлика и њихово мешање прави проблем припадницима ове популације.

Док су избеглице особе које беже од оружаних сукоба или прогона и које су заштићене у међународном праву као људи за које одбијање доделе азила може имати фаталне последице, мигранти бирају да оду не зато што су изложени директној претњи од прогона или смрти, већ углавном зато да би побољшали свој живот, објашњава шеф Одељења за медије у седишту УНХЦР-а у Женеви Адријан Едвардс.

У писаној изјави за Танјуг, он упозорава да политика има своје начине да се умеша у овакве дебате, при чему мешање избеглица и миграната може имати озбиљне последице по живот и безбедност избеглица.

Избеглице су, наводи, често у тако опасном и неподношљивом положају да прелазе међународне границе у потрази за безбедношћу у суседним земљама.

У међународним оквирима, те особе тиме бивају признате као "избеглице" са приступом помоћи коју им пружају државе, УНХЦР и друге организације, а признате су као такве управо зато што је за њих превише опасно да се врате својим кућама и зато што им је потребно уточиште на неком другом месту.

Избеглице не могу и немају где да се врате

Конвенција о избеглицама из 1951. године дефинише појам избеглице и наводи основна права која државе морају омогућити избеглицама, при чему је један од најосновнијих принципа дефинисаних у међународном праву забрана протеривања или враћања избеглица у ситуације у којима би њихов живот или слобода били доведени у опасност.

Заштита избеглица, наводи Едвардс, има много аспеката, међу којима је заштита од враћања у опасност од које су побегли, приступ правичним и ефикасним азилним процедурама, те мере да се осигура поштовање њихових основних људских права да би им се омогућило да живе у достојанству и безбедности док им се истовремено помаже да нађу трајније решење.

"Државе имају првенствену одговорност да пруже ову заштиту. УНХЦР блиско сарађује са владама, саветује их и помаже им - у мери у којој је то потребно - да испуне своје обавезе", истиче Едвардс.

Мигранти се добровољно одлучују на сеобу

С друге стране, како објашњава, за разлику од избеглица које не могу безбедно да се врате кућама, мигранти се не суочавају са таквим препрекама за повратак, те уколико одлуче да се врате кући, они ће наставити да добијају заштиту своје државе.

"Мигранти одлучују да напусте своју земљу не зато што су изложени некој директној претњи прогоном или смрћу, већ у највећем броју случајева зато да би побољшали свој живот тако што ће наћи запослење, или у неким случајевима због образовања, спајања са породицом или других разлога", објашњава званичник УНХЦР.

Ова разлика је важна за појединачне владе, истиче Едвардс и указује да земље поступају са мигрантима у складу са сопственим имиграционим законима и процесима, док са избеглицама поступају у складу са нормама заштите избеглица и уточишта које су дефинисане у националном законодавству и у међународном праву.

"Државе имају одређене одговорности према свакоме ко тражи азил на њиховој територији или на њиховим границама", наглашава он.

Замагљивање ова два термина одвлачи пажњу од специфичних правних заштита које су избеглицама потребне и може смањити подршку јавности за избеглице и институт азила у време када је таква заштита потребна већем броју избеглица него икада раније, закључује Едвардс.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи