Читај ми!

Путин и Ердоган разговарали о "Турском току"

Председници Русије и Турске, Владимир Путин и Реџеп Тајип Ердоган, размотрили су на данашњем састанку у Бакуу пројекат гасовода "Турски ток", изградњу прве атомске централе у Турској, ситуацију у Украјини и друга питања, изјавио је Путинов прес-секретар Дмитриј Песков.

Дмитриј Песков је рекао да је "заиста разговарано о 'Турском току'", као и да су разматране и друге актуелне маршруте, наводи Тас, преноси Танјуг.

Прес секретар руског председника додао је да је о питању гасовода, капацитета 63 милијарде кубика који би из Русије у Турску преко Црног мора допремао природни руски гас, разговарано "у контексту енергетског дијалога између две земље".

До новог гасног чворишта на турско-грчкој граници било би допремано 50 милијарди кубика, а руски енергетски гигант "Гаспром" изразио је спремност да у Европу "Турским током" допрема 47 милијарди кубика годишње.

"Турски ток" би био алтернатива "Јужном току", чија је реализација у Москви проглашена завршеном у децембру прошле године, а први крак новог гасовода требало би, по најави, да буде готов децембра 2016. године.

Песков је после разговора двојице лидера у главном граду Азербејџана иза затворених врата рекао да је прилично детаљно разговарано о изградњи прве турске атомске централе "Акују" код града Мерсин на југу Турске.

У разговорима су учествовали Путинов помоћник Јуриј Ушаков, шеф дипломатије Сергеј Лавров, министар енергетике Александар Новак, директор "Росатома" Сергеј Киријенко, челник "Гаспрома" Алексеј Милер.

"Размењена су мишљења и о главним актуелним међународним питањима, укључујући Украјину", рекао је Песков.

Према његовим речима, Ердоган је информисао Путина о унутрашњеполитичкој ситуацији у Турској и перспективама формирања владе после недавно одржаних парламентарних избора.

Лидери Русије и Турске указали су на позитивну динамику економских односа у целини, иако су констатовали да је прошле године робна размена унеколико смањена.

"Потврђена је обострана намера да се не одустаје од раније декларисаног стратешког циља да се робна размена у догледној будућности доведе до 100 милијарди долара", рекао је Песков.

Тас наводи да су током фотографисања Путин и Ердоган разменили утиске о јучерашњем свечаном отварању спортских Првих европских игара у Бакуу.

Ердоган је, између осталог, указао да нико од лидера земаља ЕУ није био на отварању, док је Путин са осмехом рекао да је "Турска, као кандидат за учлањење у ЕУ, представљала читаву Унију".

Председник Русије се у главном граду Азербејџана састао и са председником те земље, Илхамом Алијевом, истичући да је Москва заинтересована за јачање сарадње са азербејџанским привредницима и подсећајући да је прошле године робна размена између две земље повећана за нешто више од 12 одсто, а у првом кварталу ове раст представља близу шест одсто.

Алијев је рекао да је билатерална сарадња на високом нивоу и да омогућава да се у будућност гледа с оптимизмом, честитајући Путину Дан Русије, 12. јун, и захваљујући му што је тог дана дошао у Азербејџан.

"На то гледамо као на изражавање пријатељства и високог нивоа сарадње међу нашим земљама", рекао је председник Азербејџана.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи