Читај ми!

Преминуо Тадеуш Мазовјецки

Први пољски премијер после пада комунизма, Тадеуш Мазовјецки, преминуо у 86. години.

После дуже болести, јутрос је у 87. години преминуо бивши премијер Пољске Тадеуш Мазовјецки, први премијер кога су слободно изабрали Пољаци након пада комунизма, а касније од 1992. специјални изасланик УН у ратом захваћеној БиХ.

"Напустио нас је човек који је имао храбрости да у пресудним тренуцима за Пољску буде мудар", рекао је поводом смрти Мазовјецког председник Пољске Броњислав Коморовски.

Мазовјецки је био лидер и симбол отпора Пољака комунистичком режиму, а 1980. године је током штрајка у бродоградилишту у Гдањску у коме су се родили први независни синдикати иза гвоздене завесе, Солидарност, тај пољски интелектуалац био шеф експерата штрајкача, а касније саветник Леха Валенсе.

Спадао је међу архитекте "округлог стола" пољских комунистичких власти са опозицијом на којем је ненасилно окончана деценијска власт тоталитарног режима. Изабран је 1989. године као први премијер Пољске без црвене партијске књижице од 1945. године и ту функцију је обављао до 1990. године.

"Био је најбољи премијер који је могао да задеси Пољску у то време", рекао је бивши председник Лех Валенса.

"Сматрао је да дијалог и слушати друге треба да буде темељ у нашим географским ширинама. Да није било њега, Пољска би ушла у сукоб са свима. Након велике борбе био је потребан мир, зона тишине, да размислимо шта да урадимо, да градимо а не разарамо", рекао је филмски режисер Кажимјеж Куц.

Толеранција, суздржаност и смиреност поред осталих особина квалификовале су га за изасланика генералног секретара УН у Босни и Херцеговини од 1992. до 1995. када је демонстративно поднео оставку због тога што су УН допустиле да падну заштићене зоне Сребреница и Жепа.

Мазовјецки је 1993. године поднео УН извештај о кршењима људских права која су починиле све зараћене стране у Босни и Херцеговини.

"Када се једном виде те огромне несреће које су задесиле Босну, никада не можете да престанете да се за Босну интересујете", рекао је Мазовјецки годину дана након протестне оставке у једном интервјуу и додао да је за Босну мало да само престане да се пуца.

Тадеуш Мазовјецки рођен је 1927. године у Плоцку.

број коментара 3 Пошаљи коментар
(понедељак, 28. окт 2013, 22:12) - anonymous [нерегистровани]

Poljska 1945

a ko je okupirao Poljsku od 1945. 

(понедељак, 28. окт 2013, 10:50) - anonymous [нерегистровани]

post

pre svega saucesce porodici! posle svega u Poljskoj nikad nije bio komunizam! i Mazovjecki nije bio neki predsednik posle komunizma (to je izmisljotina i germanska laz!)

(понедељак, 28. окт 2013, 10:50) - anonymous [нерегистровани]

Poljaci kao Srbi

Neke stvari kod Slovena nikako da se dovedu u red. Srbi svaki put kad promene vlast iznova otkrivaju da su slobodni i nezavisni. Poljaci, kako se cini po izjavi Sikorskog, ne razlikuju se ni malo. Ja sam mislio da je Poljska (ponovo) slobodna i nezavisna od 1918, a sad me demantuje licno poljski ministar spoljnih poslova. Samoobezvredjivanje je sport u kome su slovenski politicari najbolji.