Читај ми!

Блокада Владе САД угрожава и Србију?

Раст вредности на њујоршкој берзи и поред непомирљивих ставова демократа и републиканаца о финансијској блокади Владе САД. Последице америчке финансијске блокаде могу да погоде цео свет и подигну цену задуживања за земље као што је Србија, упозоравају стручњаци.

Републикански сенатори оптужују америчког председника Барака Обаму да уопште не жели да преговара о свом закону о здравству, а Обама саопштава да не може бити преговора ни о чему док републиканци не уклоне блокаду рада федералних служби.

Упркос непомирљивим ставовима, акције на њујоршкој берзи су добиле на вредности.

Аналитичар агенције "Стандард енд пурс" Алек Јанг сматра да разговори о затварању владе морају да укључе и подизање границе задуживања и да све мора брзо да се реши.

"Рекао бих да ће се нестабилност на берзи вратити ако до понедељка не буде напретка у разговорима", каже Јанг.

Лидери централних банака и министри финансија окупљени на годишњим састанцима Светске банке и Међународног монетарног фонда упозоравају да би техничко банкротство САД угрозило опоравак читаве светске економије.

"Пажљиво пратимо ситуацију и тражимо од свих политичара да брзо делају и нађу решење, јер би последице могле бити врло озбиљне", председник Светске банке Џим Јонг Ким.

Председник Европске централне банке Марио Драги упозорава да се може очекивати озбиљна штету за америчку привреду и економију читавог света, уколико сукоб у Вашингтону потраје.

Професор Београдске банкарске академије Зоран Грубишић каже да би највећи губитници у старту били Кина и Јапан, који су највише инвестирали у амерички државни дуг - у којем учествују са више од две хиљаде милијарди америчких долара.

"Али, због преокретања тренда биће погођене и привреде широм света, а можемо да кажемо да озбиљније преузимају ризик оне земље које имају висок ниво државног дуга, а то је потенцијално и Србија. Отежано ће се задуживати, скочиће премија на ризик. Биће скупље задуживање на међународном финансијском тржишту, кроз емисије државних обвезница, јер ће инвеститори уградити у своја очекивања тај негативни сценарио, и премију на ризик. Захтеваће нешто више каматне стопе", објашњава Грубишић.

Оптимизам ипак уливају изјаве америчког министра финансија Џека Луа и директора америчке централне банке Бена Бернанкеа, који су колегама на састанку Групе 20 рекли да су сигурни да ће криза бити решена пре 17. октобра.

У супротном, од следећег петка, у америчкој централној банци више неће бити новца за плаћање државних рачуна.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво