Чавез – бунтовник, сликар, бејзбол играч

Сиромашно, али срећно детињство Уга Чавеза, често му је служило као основа за анегдоте којима је обогаћивао политичке говоре. Желео је да буде сликар и професионални бејзбол играч. Харизма и скромни корени учинили су дa га многи сиромашни Венецуеланци сматрају чланом породице.

Уго Чавез провео је 14 година на челу Венецуеле и био је први у низу левичарских лидера који су дошли на власт у Латинској Америци у последњој деценији.

Рођен је 1954. године као Уго Рафаел Чавез Фријас у сиромашној породици у Сабанети, на западу Венецуеле. Желео је да буде сликар, а затим и професионални бејзбол играч у америчкој лиги, преноси америчка телевизијска мрежа Си-Ен-Ен.

Његово сиромашно, али срећно детињство у руралној Венецуели често му је служило као основа за анегдоте којима је обогаћивао своје политичке говоре.

У комбинацији са изузетном харизмом, његови скромни корени помогли су му да оствари снажну емотивну везу са многим сиромашним Венецуеланцима, који су га сматрали попут члана породице.

Као бивши потпуковник, Чавез је провео већи део своје војне каријере сарађујући са другим војницима левичарима на рушењу традиционалног политичког поретка.

Године 1992. нашао се на челу преврата против тадашњег председника Карлоса Андреса Переза који је доживео неуспех, али је то био почетак његове политичке каријере.

Кратак политички говор који је одржао док су га одводили у затвор, са својим заштитним знаком на глави, црвеном беретком, оставио је утисак на многе Венецуеланце и утро му пут народног вође.

Након што је помилован, Чавез је кренуо на турнеју по земљи, а победу на изборима однео је 1998. године. За многе бираче представљао је нови почетак након деценије влада које су виђене као самодовољне и корумпиране.

Приватни медији и бизнис лидери заузели су став против Чавеза, а 2002. група опозиционих политичара и дисидената из редова војске организовала је пуч. Чавез је ухапшен и пребачен у базу на Карибима.

Два дана касније, лојални официри из војске и присталице вратили су га на власт. Чавез је тада оптужио САД да стоји из пуча и рекао да страхује да би могао да буде убијен.

Као председник уживао је велику подршку сиромашних због великог улагања државе у здравствене и образовне програме, што је финансирано од извоза нафте.

Подршку је добијао и због конфронтације са САД, коју је окарактерисао као декадентну, ратно хушкачку империју.

Неколико пута је запретио да ће зауставити испоруку нафте у САД, као када је оптужио тадашњег председника Џорџа Буша да је подржао пуч 2002. године, али то никад није учинио.

САД је остао највеће тржиште за извоз венецуеланске нафте, али је Чавез, такође, повећао извоз на тржиште Кине и државе са антизападном политиком попут Белорусије, Ирана и Сирије.

Инспирисан својим пријатељем и ментором, кубанским лидером Фиделом Кастром, Чавез је, према мишљењу својих критичара, водио Венецуелу радикалним путем, национализујући већи део економије.

Попут Кастра, био је познат по својим говорима, који су се често протезали дубоку у ноћ. Сопствени рекорд оборио је 2002. године, говорећи без престанка готово 10 сати, подсећа Ројтерс.

Чавез се два пута женио. Има три ћерке и сина. Од друге жене развео се 2000. године.

Мало је познато о његовом приватном животу као председника, али је често помињао да ужива да гледа бејзбол на ТВ, да чита и слуша народну музику.

Средином 2011. године саопштио је јавности да се лечи од канцера. Био је на четири операције на Куби, као и на испрпљујућој хемотерапији и радијацији. Два пута је саопштио да је излечен.

У октобру 2012. године је поново изабран за председника са 55 одсто освојених гласова, али је био превише болестан да би положио заклетву за свој нови шестогодишњи мандат, који је требало да почне 10. јануара.

Врховни суд Венецуеле донео је одлуку да он остаје председник, чак иако се налази у болници.

Са Кубе је у фебруару авионом превезен у Венецуелу где је одмах смештен у болницу у Каракасу, где је преминуо.

број коментара 9 Пошаљи коментар
(четвртак, 07. мар 2013, 04:58) - anonymous [нерегистровани]

lala

Kome je potrebno da zna,da jedan predsednik je rodjen u siromastvu...

(среда, 06. мар 2013, 19:59) - Srbija = Venecuela [нерегистровани]

Srbija = Venecuela

Prava Srbija zali Caveza jer je bio borac za ljudska prava i socijalnu pravdu i borac za siromasne.Ugo ziveces vecno u srcima siromasnih i napacenih kojih u Srbiji ima bar 6 miliona.

(среда, 06. мар 2013, 19:48) - moca [нерегистровани]

son pen je u pravu

ako son pen ima takvo mislenje kako ja da ga promenim ,prijateli se ne stvaraju oni se radjaju - ameri su izgubili prijatelja a da verovatno nisu ni svesni .

(среда, 06. мар 2013, 19:46) - anonymous [нерегистровани]

slava mu

ubili su tita ubili su gadafija ubili su sadama ubili su dusu i mozak u ljudima sada su najzad ameri ubili i caveza dok je amera bice i ratova

(среда, 06. мар 2013, 18:45) - anonymous [нерегистровани]

Pocivaj u miru

Hugo i moli Boga za svoj i nas narod.

(среда, 06. мар 2013, 15:48) - prijatelj Venecuele [нерегистровани]

Velika tuga

Caves je bio veliki drzavnik i veliki borac za prava siromasnih. Saucesce porodici i narodu Vencuele. Srbija je izgubila iskrenog prijatelja..

(среда, 06. мар 2013, 14:59) - anonymous [нерегистровани]

Људина Уго Чавес у нашим срцима заувек!

Јаке државе које поштују људска начела и права, са пробуђеним народом, са честитим, борбеним и чврстим председницима на челу, могу да воде антиглобалистичку, хуману и антиимперијалистичку политику!Такви се супротстављају диктатима САД и ЕУ штитећи властиту независност!Отвореност, непосредност, заштитничка снага и храброст, борбено очување целовитости Венецуеле, јака тежња ка социјалној правди и удруживању са пријатељским државама, људска топлина у сусретима са људима-својствена је народном председнику Чавесу!Бесплатно здравство и образовни систем на свим нивоима, изузетно ниска незапосленост око 5%, Венецуелу чини социјалистичком државом.Никада немојмо заборавити Чавесове речи:''САД су иницирале независност Косова да не би допустиле јачање Русије у свету и да би отвориле ново жариште напетости.САД су за постизање својих циљева чак прибегле томе да на чело Косова поставе терористу, јер је политика Вашингтона усмерена у правцу поделе народа и распиривања конфликата.Амерички империјализам покушава да, по примеру Косова, постигне одвајање нафтом најбогатије државе Сулија од Венецуеле, али му то никада неће поћи за руком!''.

(среда, 06. мар 2013, 14:57) - anonymous [нерегистровани]

Ako je iko

sprovodio ideje slavnog Ce Gevare onda je to bio Hugo Cavez,nek mu je Vecna Slava .

(среда, 06. мар 2013, 12:47) - Воронцов [нерегистровани]

Био је оригиналан

Он није био као већина политичара широм света сличних као јаје јајету.Он је био оригиналан државник имао је своје идеје, планове снове који су се разликовали од обичних владара каквих има широм света и који не остављају никаквог трага ни у народу ни у историји.Његова дела су за памћење и за народ и за историју.