Читај ми!

Умро Јицак Шамир

Бивши израелски премијер Јицак Шамир преминуо у 96. години. Заступао је тврд став према Палестинцима. Арапи ће увек сањати да нас униште и не верујем да ће нас признати као део овог региона, говорио је Шамир.

Седми израелски премијер Јицак Шамир, који је читавог свог живота веровао да Израел не треба да има поверења у арапски режим, умро је вечерас у 96. години. Шамир је био премијер седам година од 1983 до 1984 и од 1986 до 1992. године.

Шамир је своју партију два пута победоносно предводио, иако није имао харизму која одликује многе модерне политичаре. Био је бескомпромисно чврст када су Палестинци повели први устанак - интифаду против окупације Западне обале и појаса Газе.

На изборима 1992. године је изгубио и сишао са чела конзервативне партије Ликуд, када је Лабуристичка партија предвођена Јицаком Рабином дошла на власт и убрзо постигла споразум о замени земље за мир са Палестинцима.

У интервјуу који је 1997. године дао за Ђуиш пост, са седиштем у Њујорку, рекао је: "Арапи ће увек сањати да нас униште. Не верујем да ће нас признати као део овог региона".

Израелски медији подсећају да је Шамир служио у безбедносној служби Шин бет, да је био председник Кнесета (парламента) и шеф израелске дипломатије, пре него што је заменио Менахема Бегина на месту премијера 1983. године.

Прихватио је идеологију ревизиониста да је Израел једни власник читаве библијске Свете земље коју чине Израел, Западна обала и Јордан.

Лабуристички покрет, који је био на власти у прве три деценије постојања Израела, сложио се са планом УН 1947. године о подели Палестине на јеврејски и палестински ентитет. За Шамира и друге ревизионисте то је било равно издаји.

Каснијих година на питање како види територијални компромис за мир, Шамир је често говорио да је Израел већ дао 80 процената земље, алудирајући на Јордан.

Јицак Шамир родио се као Јицак Јазерницки у Пољској 1915. године и уселио се у Палестину 1935. Након оснивања Израела 1948. године неколико година се бавио бизнисом пре него што је ушао у обавештајну службу Мосад.

Средином 1960- тих година учланио се у десничарски Херут из кога је Ликуд настао. Бегина је заменио као премијер након израелске инвазије на Либан 1982. године.

Осим палестинског устанка за време његовог мандата вођен је и први Заливски рат, када је Ирак испалио 39 ракета типа "скад" на Израел. За време тог рата удовољио је захтевима САД и није одговорио на нападе Ирака.

На вест о његовој смрти израелски премијер Бењамин Нетанијаху рекао је да је Шамир предводио Израел са дубоком лојалношћу држави, земљи и вечним вредностима јеврејског народа.

"Никада нисам трчао ни за једном фунцкијом и никада нисам замишљао да су моје способности и таленти равне оном продавцу на пијаци", написао је Шамир у свој аутобиографији.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво