Жртве лавине у Авганистану

Лавина заробила стотине возила у тунелу у Авганистану, а најмање 28 особа је погинуло. Педесетак возила затрпано лавином испед тунела. Снег који се обрушава отежава спашавање.

Најмање 28 особа је погинуло, а 70 је повређено, у лавини која је испред и у тунелу на путу који кроз планине Хиндукуш затрпала на стотине аутомобила, саопштило је данас министарство одбране Авганистана.

Путници заробљени лавином пре више од 24 сата јављају мобилним телефонима да се смрзавају због велике хладноће и гуше од издувних гасова из аутомобила, пренела је агенција Ројтерс.

Обилне снежне падавине, које трају данима, проузроковале су одрон снега који је блокирао тунел дугачак два и по километра, а који повезује Кабул са севером Авганистана.

Шеф авганистанске службе за ванредне ситуације Абдул Матен Едрак изјавио је да се највише страхује за живот путника заробљених у око 50 аутомобила ван тунела, изложених екстремној хладноћи док су путници у тунелу у бољој ситуацији.

Едрак је рекао да је, засад, на том путу забележено 17 лавина, што отежава акцију спасавања, и да је више од 200 камиона, аутобуса и аутомобила заробљено у тунелу .

Јаке снежне падавине и киша изазвале су на југу Авагнистана поплаве.

Портпарол гувернера провинције Кандахар Залмај Ајуби рекао је да је најмање шест људи погинуло, а да се десет води као нестало због поплава.

број коментара 0 Пошаљи коментар