Фундаменталисти хтели исламску државу

У поднеску упућеном судском већу Трибунала, Радован Караџић затражио да се владама Египта и Јордана наложи да му доставе документацију неопходну за припрему одбране која се тиче учешћа исламских група у сукобима у БиХ.

Бивши председник Републике Српске Радован Караџић тврди да су многи исламски фундаменталисти током рата долазили у БиХ да се боре на страни босанских муслимана, ради оснивања муслиманске државе у Европи и базе за терористичке нападе какав је изведен 11. сепрембра 2001. у Америци, објавио је Хашки суд.

Већина исламских фундаменталиста је активно учествовала у борбама на страни босанских муслимана и била спремна да започне "свети рат - Џихад", навео је Караџић у поднеску судском већу Трибунала.

Поднеском је тражио да суд наложи владама Египта и Јордана да му доставе документацију неопходну за припрему одбране, која се тиче учешћа исламских група у сукобима у БиХ.

"Исламски фундаменталисти долазили су у Босну из целог света, па и из Египта и Јордана. Тајна полиција у Аману је забележила да надгледа групу "озлоглашених јорданских Бошњака" састављену од најсуровијих исламиста, плашећи се да ће се вратити у Јордан и ширити тероризам и хаос",  наведено је у Караџићевом поднеску.

Према званичним изворима у Египту, Мубаракова тајна полиција "тајно је надгледала активности египатске групе "светих ратника" и њихово учешће у сукобу у БиХ, навео је Караџић.

Оптужио је тадашње босанско руководство, са Алијом Изетбеговићем на челу, да је, не само одобрило присуство фундаменталистичких група у БиХ, већ и да су били уско повезани са њима.

"Муслиманско братство" у БиХ од почетка рата

Једна исламска група "Муслиманско братство" боравила је у БиХ од почетка рата. Ту групу је основао Хасан ал Бана 1928, са идејом да пружа отпор западном утицају, декаденцији, неморалу и атеистичкој култури, под паролом "Ислам је једини дом за муслимана", навео је Караџић.

Додао је да су у оквиру братства осниване јединице за терористичке акције, против владиних званичника широм света, а до 1946. године имали су преко пола милиона активиста.

Караџић тврди да је у Сарајеву тридесетих година прошлог века основана група "Млади муслимани" који су по директиви Изетбеговића учврстили своје везе са египатском групом "Муслиманско братство".

Навео је да је Изетбеговић учествовао у многим сумњивим финансијским трансакцијама и прању новца између различитих фундаменталних исламистичких група.

Од влада Египта и Јорадана Караџић је затражио документацију у вези са групом "Муслиманско братство" и "Јордански Бошњаци", као и податке о сумњивим испорукама оружја и муниције босанским муслиманима током рата у БиХ.

Бивши лидер босанских Срба је истакао да ће му тражена документација помоћи да одбаци наводе оптужнице која га терети и за "заједнички злочиначки подухват" у истребљењу босанских муслимана из Сребренице.

Ти документи би потврдили Караџићеву одбрану да су војне акције у том подручју биле оправдане јер је шверцовано оружје и јер су одатле извођени напади на српске цивиле, наведено је у поднеску.

Караџић је судском већу предложио да нареди владама Јордана и Египта да доставе документацију, пошто му и после два званична захтева упућена преко амбасада тих држава у Холандији није стигао одговор.

Судско веће Хашког суда издало је данас, на захтев бившег лидера босанских Срба, налог владама Немачке и Пољске да му до 28. августа доставе документацију неопходну за припрему одбране.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво