Лаушевић тражи мању казну

Адвокати глумца Жарка Лаушевића поднели су Врховном суду Србије захтев за ублажавање тринаестогодишње затворске казне. Лаушевићу преостало да одслужи још осам и по година због двоструког убиства у Подгорици.

Правни заступници глумца Жарка Лаушевића поднели су Врховном суду Србије захтев за ванредно ублажавање казне од 13 година на коју је осуђен због двоструког убиства.

До изрицања првостепене пресуде Лаушевић је провео четири и по године, тако да му, према оптужници преостаје да одслужи још осам и по година.

Лаушевићеви адвокати предложили су Трећем општинском суду у Београду да укине међународну потерницу која је за Лаушевићем расписана 2002. године ради извршења затворске казне.

Лаушевић је у ноћи између 30. и 31. јула 1993. године у подгоричком кафићу "Епл" убио Драгора Пејовића (20), Радована Вучинића (21) и ранио Андрију Кажића.

У обрачуну је његов брат Бранимир испалио један метак који никога није погодио.

(Не)извесна депортација Лаушевића у Србију

Државни секретар Министарства правде Слободан Хомен изјавио је Танјугу да министарство чека одлуке како домаћих судова о поднетим захтевима, тако и америчког суда који треба да донесе одлуку о евентуалној депортацији Лаушевића у Србију, пошто није ухапшен по међународној потерници, већ зато што није имао одговарајуће папире за боравак у САД.

Тек по пријему судских одлука Министарство ће одлучити о даљим корацима у случају Лаушевић, навео је државни секретар и додао да би према расположивим информацијама, амерички суд до 10. августа требало да донесе одлуку о Лаушевићевом питању.

"Ту постоје два могућа правца - један је да се донесе одлука о депортацији и да се Лаушевић депортује у Србију, а други је да му се омогући да продужи боравак у Америци, када би се тај поступак завршио. Онда би се отворио поступак за екстрадицију, односно по закону за његово изручење у односу на кривично дело које је учинио", указао је Хомен.

Истичући да је у овом тренутку још рано говорити о следећим корацима, Хомен је нагласио да у овом случају није реч о криминалу и да се не ради о криминалцу, али да закон мора бити исти за све.

Лаушевић је био у затвору у Спужу, из којег је пуштен после четири године и седам месеци, када му је у Подгорици изречена прва пресуда којом је осуђен на четири године затвора због прекорачења нужне одбране.

Ту пресуду изрекло је судско веће којем је председавала судија Светлана Вујановић.

Лаушевић је 1999. године отишао у САД, али је у поновљеном процесу осуђен на 15 година затвора због двоструког убиства, да би у жалбеном поступку Врховни суд Црне Горе ту пресуду преиначио на 13 година, 2001. године.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво