Милан Лукић доживотно, Средоје Лукић 30 година у затвору

Судско веће Хашког трибунала осудило Милана Лукића на доживотну робију због серије злочина почињених над Бошњацима у Вишеграду и околини, током рата у Босни и Херцеговини. Средоје Лукић осуђен на 30 година затвора.

Судско веће Хашког трибинала, којим је председавао судија Патрик Робинсон, прогласило је вође паравојних јединица Милана и Средоја Лукића кривим због серије бруталних злочина почињених у околини Вишеграда током рата у БиХ у периоду од 1992. до 1994. године.

Лидери паравојних јединица "Бели орлови", "Обреновачка група" и "Осветници" осуђени су за убиства, силовања и мучење бошњачких цивила, укључујући и око 120 особа које су живе спалили у два одвојена инцидента у околини тог града.

"То су најгори примери нечовечности које један човек може починити према другима...Судско веће налази да је Милан Лукић крив... и осуђује га на доживотну робију. Судско веће осуђује Средоја Лукића на 30 година затвора", рекао је судија Робинсон.

Четрдесетдвогодишњи Милан Лукић проглашен је кривим по свим тачкама оптужнице - за спаљивање најмање 119 муслиманских цивила, већином жена, деце и стараца, у две куће у Вишеграду у јуну 1992. године, и за убиства 12 мушкараца на обали Дрине, једне жене у Вишеграду и мучење несрпских притвореника у логору Узамница.

Средоје Лукић проглашен је кривим за помагање и подржавање спаљивања најмање 59 цивила у вишеградској Пионирској улици, 14. јуна 1992. године, и убистава на обали Дрине и мучења у Узамници.

Судско веће је утврдило да није доказано да је четрдесетосмогодишњи Средоје Лукић био присутан, ни учествовао у спаљивању 60 Муслимана у вишеградском насељу Бикавац 26. јуна 1992. године.

Главни тужилац Серж Брамерц задовољан је казнама, саопштило је тужилаштво у Хагу.

"Тужилац је задовољан пресудама због тога што она одражава тежину почињених злочина и одговорност оптужених. Тужилац посебно признање одаје жртвама које су се јавиле и сведочиле на
овом суђењу", пише у изјави коју је пренела Брамерцова представница Олга Кавран.

Суђење Лукићима почело је у 9. јула 2008. године, а Тужилаштво и одбрана изнели су завршну реч 19. и 20. маја ове године.

Тужилаштво је затражило доживотну казну затвора за оптужене, а одбрана њихово ослобађање по свим тачкама оптужнице.

Милан Лукић је ухапшен у августу 2005. године у Аргентини, док се Средоје Лукић добровољно предао Трибуналу у септембру исте године.

Обојица су на суђењу негирали наводе оптужнице и изјаснили се да нису криви.

Милан Лукић је био тада вођа "Белих орлова" или "Осветника", паравојне групе Срба из околине Вишеграда, док је његов рођак Средоје био члан те групе.

Окружни суд у Београду је Милана Лукића у одсуству осудио на 20 година затвора због отмице и убиства Муслимана из прибојског села Сјеверин 1992. године.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи