Вукчевић очекује изручење Ганића

Тужилац за ратне злочине Владимир Вукчевић рекао да очекује да ће суд у Лондону, 27. јула, донети одлуку да изручи Србији бившег члана ратног Председништва БиХ Ејупа Ганића.

Очекујем да ће суд у Лондону, 27. јула, донети одлуку да изручи Србији бившег члана ратног Председништва БиХ Ејупа Ганића, рекао је тужилац за ратне злочине Србије Владимир Вукчевић.

"Очекујем позитивну одлуку за нас, односно да ће бити донета одлука о његовој екстрадицији. Презентовали смо масу доказа који говоре да је Ганић основано сумњив да је извршио кривично дело ратног злочина", рекао је Вукчевић у интервјуу агенцији Бета.

Вукчевић је истакао да је, од 5. јула до јуче, пред судом у Лондону одржано неколико рочишта, где се дефинитивно утврђивало да ли постоје разлози за екстрадицију Ганића осумњиченог у Србији за ратни злочин у Добровољачкој улици, у Сарајеву, маја 1992. године.

"Посебно напомињем да је Ганић основано сумњив, јер је у питању истрага, пошто још није подигнута оптужница. Једини начин да се утврди да ли постоје докази за подизање оптужнице јесте то да он буде саслушан, а пошто то до сада није могао бити, ми смо били принуђени да употребимо процесна средства, да одредимо притвор, да распишемо потерницу на основу које је он у Великој Британији и ухапшен", прецизирао је српски тужилац.

Вукчевић је истакао да је, по одлуци суда у Лондону, Ганићу и даље ограничена слобода, односно на снази је забрана напуштања Лондона, иако је његова одбрана тражила да буде пуштен на слободу, да оде у Босну и да се врати 27. јула, за када је заказано јавно објављивање одлуке о његовој екстрадицији Србији.

Пребацивање на политички терен

Вукчевић је рекао да је босанска страна, током поступка, ишла на дисквалификацију и пребацивање целе ствари на политички терен, на један, како је оценио српски тужилац, приземан начин.

"Прво су ишли на то да дисквалификују Србију као државу у којој нема владавине права, а затим да и тужилаштво и суд у таквој држави не могу бити независни, односно да Ганић не може имати фер и правично суђење", рекао је Вукчевић.

Вукчевић је изразио уверење да су судије у Лондону "препознале да то није тако", подсећајући да је Тужилаштво за ратне злочине добило веома високе оцене од међународно респектабилних фактора који говоре да су сва суђења вођена на изузетно професионалном нивоу.

Ганић је ухапшен 1. марта, на аеродрому Хитроу, у Лондону, на основу потернице коју је Србија расписала за њим и још 18 особа из БиХ, због напада на колону ЈНА у Сарајеву, 3. маја 1992. године.

Српски правосудни органи покренули су истрагу против Ганића, у децембру 2008. године, због сумње да је непосредно, заједно с другим лицима, супротно споразуму о мирном повлачењу јединица ЈНА из БиХ, издао наређења за нападе на објекте ЈНА у Сарајеву: војну болницу, Дом ЈНА, колону санитетских возила и војну колону у Добровољачкој улици.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво